Schab pieczony z marchewką, cebulą i cytryną - idealny na rodzinny obiad

Schab pieczony z marchewką, cebulą i cytryną - idealny na rodzinny obiad

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Soczysty i pyszny schab to najlepsze danie na rodzinny obiad

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Schab pieczony z marchewką, cebulą i cytryną to dobry pomysł na uroczysty obiad czy kolację, na przygotowanie których mamy mało czasu. Przyrządzenie takiego dania nie wymaga wysiłku, bo właściwie robi się samo, dobrze wygląda i  wspaniale smakuje.

Składniki

  • 1,5 kg środkowego schabu wieprzowego

  • 300 g marchewki

  • 300 g cebuli

  • 1 cytryna

  • 2 łyżeczki słodkiej papryki

  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich

  • sól i pieprz

  • olej roślinny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Schab, najlepiej nie za gruby, myjemy i po obsypaniu papryką, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem, układamy w naczyniu żaroodpornym (albo żeliwnym, jeśli takie posiadamy). Możemy go też, przed posypaniem przyprawami, skropić olejem.

  • Marchew obieramy, kroimy na mniejsze kawałki lub grube krążki. Cebulę obieramy i kroimy na ósemki. Cytrynę szorujemy, parzymy wrzątkiem i kroimy na cienkie plasterki. 

  • Marchewkę, pokrojoną cebulę i cytrynę układamy wokół mięsa, solimy je i pieprzymy. Ewentualnie dodajemy inne przyprawy, według własnego uznania.

  • Jarzyny polewamy odrobiną oleju i dodajemy trochę wody, by zanadto nie wyschły w czasie pieczenia i by powstał sos.

  • Schab z warzywami i cytryną pieczemy przez około godzinę w temperaturze 180°C.

  • Przed podaniem kroimy mięso na plastry, układamy je na środku dużego półmiska, a po bokach upieczone warzywa.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4