Schab nadziewany z szynkowara

2021-03-29
Sandra Osińska
Schab nadziewany z szynkowara
Autor: Shutterstock Schab nadziewany z szynkowara
średni
30 min
4

Schab z szynkowara jest niezwykle delikatny i miękki, nie traci bowiem wilgoci, jak podczas pieczenia. Zobacz jak zrobić schab nadziewany z szynkowara. Taki schab po przekrojeniu wygląda bardzo dekoracyjnie. Z pewnością będzie ozdobą wielkanocnego stołu.

Sprawdź: Wartość odżywcza mięsa wieprzowego

SKŁADNIKI

  • 90 dag schabu
  • 200 g dobrej jakości szynki wędzonej pokrojonej w grubszą kostkę
  • pęczek czosnku niedźwiedziego, posiekany (lub pokrojony w talarki kawałek zielonej części pora)
  • sól
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • łyżeczka mąki kukurydzianej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mocz schab w dobrze osolonej wodzie przez ok. 12 godzin. Wyjmij i osusz.
  • Następnie długim ostrym nożem zrób otwór wzdłuż schabu. Wypełnij go kawałkami szynki i posiekanym czosnkiem niedźwiedzim (lub porem).
  • Następnie wymieszaj przyprawy z mąką kukurydzianą i obtocz w nich mięso. Włóż do woreczka, umieść w szynkowarze. Podgrzej prawie do wrzenia. Zmniejsz ogień tak, aby od dna odrywały się tylko pojedyncze pęcherzyki. Parz ok. 1,5 godziny.
Sandra Osińska