Schab faszerowany owocami: przepis na Wielkanoc i nie tylko

Schab faszerowany owocami: przepis na Wielkanoc i nie tylko

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Schab pieczony nadziewany owocami dobrze smakuje z sosem majerankowym, a także z dodatkiem chrzanu z żurawiną lub chrzanu z jabłkiem

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 120 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pieczony schab nadziewany moczonymi w winie lub whisky śliwkami albo morelami to gwarancja udanego obiadu. Tak przygotowane mięso sprawdzi się na Wielkanoc, niedzielny obiad bądź też uroczystą kolację. Spróbujesz? Podajemy sprawdzony przepis na pyszny pieczony schab.

Składniki

  • 1 kg schabu (bez kości)
  • sól
  • pieprz
  • majeranek suszony lub świeży, drobno pokrojony
  • 200 g suszonych moreli lub śliwek (bez pestek)
  • 200 ml czerwonego słodkiego wina lub 100 ml whisky
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie krok po kroku:

  • Schab opłucz pod bieżącą zimną wodą. Osusz ręcznikiem papierowym. Natrzyj solą, pieprzem, majerankiem.

  • Owoce przepłucz, zalej czerwonym winem lub whisky. Zostaw na minimum 30 minut.

  • Szpikulcem lub nożem z długim wąskim ostrzem zrób w schabie kilka otworów (maksimum sześć). Trzymając szpikulec poziomo, wbijaj go najpierw w jeden koniec schabu, a potem w drugi. Idealnie, jeśli otwory się połączą. Wypełnij je owocami.

  • Schab obwiąż ściśle nicią. Podsmaż równomiernie na maśle. Przełóż do brytfanny lub naczynia żaroodpornego. Wlej do naczynia resztę wina i tłuszczu ze smażenia.

  • Piecz pod przykryciem około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

  • Z gotowej pieczeni usuń nić. Pokrój schab w plastry. Przełóż na talerze, polej sosem z pieczenia.