Schab faszerowany jajecznicą: przepis

2021-03-29
Schab faszerowany jajecznicą: przepis
Autor: Shutterstock Schab faszerowany jajecznicą to  nowy pomysł na pieczone mięso
łatwy
30 min
4

Schab faszerowany jajecznicą brzmi może dziwnie. Ale tak przygotowany schab nie tylko świetnie wygląda, ale też doskonale smakuje. Delikatny jajeczny farsz dobrze uzupełnia smak  schabu.

Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg schabu
  • 5 jajek
  • pęczek szczypiorku
  • 2 cebule
  • 200 g wędzonego boczku
  • sól i pieprz do smaku
  • 50  g masła
  • olej
  • ulubione przyprawy, np. kolorowy  pieprz, papryka ostra i słodka, papryka wędzona, czosnek granulowany

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Schab rozciąć spiralnie, tworząc  płaski płat. Lekko zbić, posolić.
  • Boczek  pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na maśle, dodać cebulę pokrojoną w kostkę, zeszklić ją. Wlać rozbełtane jajka, posypać całość szczypiorkiem, wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą.
  • Przestudzić jajecznicę i wyłożyć na płat schabu. Zrolować mięso i obwiązać nicią
  • Mięso  posmarować olejem i posypać przyprawami. Włożyć do natłuszczonej  formy.
  • Piec przez 15 minut w temperaturze 200ºC. Podlać wodą i piec w temperaturze 180ºC przez godzinę. W trakcie pieczenia podlewać powstałym sosem.