Rolada wieprzowa z miodem i suszonymi śliwkami

Rolada wieprzowa z miodem i suszonymi śliwkami

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Rolada wieprzowa ze śliwką

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Poznaj przepis na roladę wieprzową z miodem i suszonymi śliwkami - jedno z najpyszniejszych dań mięsnych. Wieprzowina doskonale smakuje zarówno na ostro, jak i na słodko. Świetnie pasują też do niej owoce, a także nuty słodko-kwaśne. Sprawdź, jak krok po kroku zrobić roladę wieprzową ze śliwką!

Składniki

  • 4 cienkie sznycle wieprzowe

  • 4-5 łyżek miodu

  • 250 g suszonych śliwek

  • 3 jabłka

  • 1-2 łyżki soku cytrynowego

  • 3 łyżki oliwy lub oleju

  • szklanka bulionu z kostki rosołowej

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Sznycle umyć i osuszyć.

  • Śliwki drobniutko pokroić, jabłka obrać i utrzeć.

  • Skropić sokiem cytrynowym wymieszanym z 3 łyżkami miodu.

  • Mięso osolić, popieprzyć i posmarować 1-2 łyżkami miodu.

  • Nałożyć na sznycle farsz, zrolować i mocno spiąć lub związać nitką.

  • Roladki zarumienić ze wszystkich stron na gorącym tłuszczu i przełożyć do garnka.

  • Dodać bulion i dusić pod przykryciem 40 minut.

  • Rolady podawać z sosem powstałym podczas duszenia mięsa.

Ocena: 0