Rewelacyjna pierś kurczaka zawinięta w boczek i zapiekana w kremowym sosie

2021-03-29
Rewelacyjna pierś kurczaka zawinięta w boczek i zapiekana w kremowym sosie
Autor: Shutterstock Pyszne soczyste mięso i kremowy sos w jednej brytfannie
łatwy
20 min
4

Pierś kurczaka to popularny surowiec obiadowy. Jest stosunkowo tania i bogata w wartości odżywcze. Ale może się znudzić. Dlatego wciąż szukamy nowych pomysłów. Paski piersi kurczaka lub filet z piersi indyka zawinięte w boczek i zapiekane w kremowym sosie to idealny przepis na domowy obiad dla rodziny. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Zdrowa dieta w ciąży. Co można jeść i ile? SPRAWDŹ!

SKŁADNIKI

  • 500 g filetu z piersi kurczaka lub filetu z piersi indyka
  • 1 łyżka musztardy ziarnistej, np. starofrancuskiej
  • 150 g sera śmietankowego z ziołami, np. Philadelphia lub podobnego
  • 200 ml śmietany 18%
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej do zup i sosów, np. Vegeta
  • 12 plastrów boczku wędzonego lub bekonu, cienko pokrojonego
  • 2 łyżki świeżych ziół: szczypiorku, natki pietruszki lub koperku lub wszystkich razem

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pierś przekrój wzdłuż na 2 porcje, a jeśli jest duża to na 3 porcje. Każdy kawałek mięsa posmaruj musztardą.
  • Przyprawione musztardą mięso owiń paskami boczku i umieść w naczyniu żaroodpornym. 
  • Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160°C z termoobiegiem lub do 180°C dla grzania górnego/dolnego i piecz przez ok. 25 minut .
  • W międzyczasie wymieszaj ser śmietankowy, śmietanę, mleko i przyprawę uniwersalną oraz 1 łyżkę świeżych ziół. Następnie wylej na podpieczone filety i całość zapiekaj przez kolejne 15 minut.
  • Podawaj posypane zieleniną, najlepiej z gotowanym ryżem lub kaszą jaglaną.