Pieczeń ze schabu - jak przygotować schab pieczony z warzywami?

2021-03-29
Pieczeń ze schabu - jak przygotować schab pieczony z warzywami ?
Autor: pixabay.com Schab pieczony z warzywami to proste danie, które wybornie smakuje.
łatwy
15 min
4

Schab pieczony z warzywami to dobry pomysł na uroczysty obiad czy kolację, na przygotowanie których mamy mało czasu. Przyrządzenie takiego dania nie wymaga wysiłku, bo właściwie robi się samo, dobrze wygląda i  wspaniale smakuje.

SKŁADNIKI

  • schab
  • marchewka
  • pietruszka
  • seler
  • ziemniaki
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Schab, najlepiej nie za gruby, myjemy i po obsypaniu solą i pieprzem, układamy w naczyniu żaroodpornym (albo żeliwnym, jeśli takie posiadamy). Możemy go też, przed posypaniem przyprawami, skropić oliwą z oliwek.
  • Jarzyny obieramy. Marchew, pietruszkę i selera kroimy w dość grube paski, ziemniaki dzielimy na połówki lub ćwiartki (w zależności od wielkości kartofli). Warzywa układamy wokół mięsa, solimy je i pieprzymy. Ewentualnie dodajemy inne przyprawy, według własnego uznania.
  • Jarzyny polewamy oliwą z oliwek i dodajemy trochę wody, by zanadto nie wyschły w czasie pieczenia i by powstał sos. Ziemniaki możemy także upiec osobno, na brytfance bez przykrycia, by były przyrumienione i chrupiące. Schab z warzywami pieczemy przez około godzinę w temperaturze ok. 180-200 stopni. Przed podaniem kroimy mięso na plastry, układamy je na środku dużego półmiska, a po bokach upieczone warzywa.
5 zasad, jak upiec mięso