Przebojowy boczek pieczony: najłatwiejszy przepis na chrupiącą skórkę i soczyste mięso

Przebojowy boczek pieczony: najłatwiejszy przepis na chrupiącą skórkę i soczyste mięso

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Chrupiąca skórka i rozkosznie miękkie mięso

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Boczek pieczony w stylu azjatyckim ma zawsze chrupiącą skórkę i soczyste, rozpływające się w ustach mięso. Wszystko dzięki zastosowanej technice, pieczenia nad parą. 

Składniki

  • 1 kg boczku wieprzowego ze skórą

  • 2½ łyżeczki cukru

  • 1½ łyżeczki soli

  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu

  • 2 łyżeczka czosnku w proszku

  • 2 łyżeczki majeranku

  • 2 łyżeczki tymianku

  • 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny

  • 1 łyżeczka grubej soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cukier wymieszać z solą, pieprzem, czosnkiem w proszku oraz majerankiem i tymiankiem. Tą mieszaniną natrzeć mięso, omijając skórę. Pozostawić na 1 godzinę lub jeszcze lepiej na dłużej. 

  • Skórę posmarować octem i posypać solą. 

  • W brytfannie umieścić kratkę do pieczenia. Na niej położyć boczek, skórą do góry. Do brytfanny wlać 500 ml wody. 

  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec 50 minut. 

  • Przed podaniem pokroić. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,8