Przebojowy boczek pieczony: najłatwiejszy przepis na chrupiącą skórkę i soczyste mięso

2021-03-29
Przebojowy boczek pieczony: najłatwiejszy przepis na chrupiącą skórkę i soczyste mięso
Autor: Shutterstock Chrupiąca skórka i rozkosznie miękkie mięso
łatwy
30 min
4

Boczek pieczony w stylu azjatyckim ma zawsze chrupiącą skórkę i soczyste, rozpływające się w ustach mięso. Wszystko dzięki zastosowanej technice, pieczenia nad parą. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kg boczku wieprzowego ze skórą
  • 2½ łyżeczki cukru
  • 1½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczka czosnku w proszku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
  • 1 łyżeczka grubej soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukier wymieszać z solą, pieprzem, czosnkiem w proszku oraz majerankiem i tymiankiem. Tą mieszaniną natrzeć mięso, omijając skórę. Pozostawić na 1 godzinę lub jeszcze lepiej na dłużej. 
  • Skórę posmarować octem i posypać solą. 
  • W brytfannie umieścić kratkę do pieczenia. Na niej położyć boczek, skórą do góry. Do brytfanny wlać 500 ml wody. 
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec 50 minut. 
  • Przed podaniem pokroić.