Polędwiczki z kurczaka pieczone z kalafiorem, zieloną fasolką i marchewką

Polędwiczki z kurczaka pieczone z kalafiorem, zieloną fasolką i marchewką

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Soczyste polędwiczki drobiowe i bukiet warzyw pełnego lata

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Polędwiczki z kurczaka pieczone z letnimi warzywami to szybkie danie obiadowe, jeśli wcześniej ugotujecie warzywa. Delikatne mięso i esencja lata: kalafior, zielona fasolka szparagowa i marchewka to marzenie każdego smakosza. 

Składniki

  • 500 g polędwiczek z kurczaka

  • 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka

  • 1 mały kalafior lub pół większego

  • 300 g fasolki strączkowej zielonej

  • 300 g marchewki 

  • 2 ząbki czosnku

  • 3 łyżki oleju

  • cukier i sól

  • pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Polędwiczki pociąć na kawałki wielkości dużego kęsa, posypać przyprawą do kurczaka, wymieszać i odstawić na 30 minut do lodówki.

  • Kalafiora podzielić na różyczki, fasolkę pociąć na kawałki, marchewkę pokroić na grubsze plasterki. 

  • W dużym garnku zagotować 3 l wody, do wrzątku dodać 2 łyżeczki soli i 2 łyżeczki cukru. 

  • Do garnka dodać fasolkę, od momentu zagotowania gotować 5 minut, następnie dodać kalafior i marchewkę, i gotować wszystko razem jeszcze 10 minut. Odcedzić. 

  • Czosnek przeciśnięty przez praskę zmiksować z 2 łyżkami oleju.

  • Naczynie do zapiekania posmarować 1 łyżką oleju. W naczyniu ułożyć warzywa, polać olejem z czosnkiem i wymieszać.

  • Na wierzch dodać zamarynowane polędwiczki i ponownie wymieszać. 

  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez 30 minut. 

  • Podawać prosto z piekarnika z kieliszkiem białego wina. 

  •  

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,3