Piersi z kaczki z morelami - przepis inny niż tradycyjne

Piersi z kaczki z morelami - przepis inny niż tradycyjne

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Piersi z kaczki z morelami - smaczny i oryginalny sposób na podanie kaczki

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Piersi kacze z morelami to łatwy i oryginalny sposób podania tej pysznej części kaczej  tuszki. Smakowite mięso z dodatkiem delikatnych  moreli  po prostu rozpływa się w ustach.

Składniki

  • 4 pojedyncze piersi z kaczki

  • 25 dag suszonych moreli lub 50 dag (lub więcej) świeżych owoców

  • 1 łyżka winnego octu

  • 2 dag  masła

  • 1 łyżeczka pieprzu

  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Piersi z kaczki  posolić i posypać pieprzem.

  • Suszone morele namoczyć - można w wodzie, ale smaczniejsze będą zamoczone w winie, brandy lub rumie. Świeże morele przekroić na pół, usunąć pestki. Morele skropić rozpuszczonym masłem i  octem winnym i umieścić na blaszce pod rusztem piekarnika.

  • Na ruszcie położyć piersi, piec 20 min w temperaturze 190ºC. Tłuszcz wytapiający się z mięsa powinien spływać bezpośrednio na morele poniżej.

  • Po wyjęciu z piekarnika morele można oprószyć pieprzem. Podawać gorące.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

 
Ocena: 5