Pierś kurczaka pieczona z pomidorami i serem - doskonale soczysta

Pierś kurczaka pieczona z pomidorami i serem - doskonale soczysta

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pierś kurczaka pieczona z pomidorami i serem jest pyszna i niezwykle sycąca. Swoją soczystość zachowuje dzięki wilgotnemu dodatkowi pomidorów i serowej skorupki, która zapobiega odparowaniu wilgoci. Świetne danie na rodzinny posiłek. 

Składniki

  • 2 piersi kurczaka, czyli 1 podwójna

  • 0,5 łyżeczki soli

  • 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu

  • 0,5 łyżeczki suszonego czosnku

  • 2 pomidory

  • 1 cebula

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • 1 szklanka startego sera żółtego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Piekarnik rozgrzać do 180°C.

  • Piersi kurczaka oprószyć przyprawami.

  • Pomidory przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, miąższ drobno posiekać.

  • Cebulę również drobno posiekać.

  • Wymieszać pomidory z cebulą i natką pietruszki.

  • Na blasze do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym ułożyć piersi kurczaka. Na każdej ułożyć połowę przyprawionych pomidorów. Posypać obficie tartym serem.

  • Piec przez 35-45 minut.

  • Podawać od razu z pieczonymi ziemniakami, kluskami lub ryżem.

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelceKup online

Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem! Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

 

Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4