Pieczony schab z jabłkami: pomysł na odświętny obiad [WIDEO]

Pieczony schab z jabłkami: pomysł na odświętny obiad [WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Aby mięso było bardziej aromatyczne i ciekawsze w smaku, warto zapiec je z owocami - np. jabłkami

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Schab, czyli jedno z najsmaczniejszych mięs, znakomicie komponuje się ze słodyczą owoców. Schab z jabłkami sprawdzi się na odświętny obiad przy dowolnej okazji, zwłaszcza na Wielkanoc. Podajemy sprawdzony przepis.

Składniki

  • 1,2 kg schabu bez kości

  • 5 sporych, twardych jabłek

  • 2 łyżki majeranku

  • 5 ząbków czosnku

  • sól i pieprz

  • 50 ml białego wina wytrawnego

  • 50 ml warzywnego bulionu

  • kilka wiórków masła

  • łyżka oleju

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć przyprawami wymieszanymi z olejem, przykryć i wstawić na noc do lodówki (minimum 12 godzin, im dłużej, tym lepiej).

  • Przed pieczeniem mięso naciąć tak, jakbyśmy kroili kotlety, ale nie przeciąć do końca. W nacięcia włożyć plastry jabłek i całość delikatnie obwiązać sznurkiem, aby pieczeń się nie rozpadała.

  • Włożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywką. Obok pieczeni ułożyć ćwiartki pozostałych jabłek, posypać majerankiem.

  • Wlać wino (białe, ale może być też czerwone - nada różowy kolor jabłkom) oraz bulion, a na pieczeni ułożyć wiórki masła.

  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 50 minut pod przykryciem. Po tym czasie mięso odkryć i polać sosem, który powstał w brytfance. Piec bez przykrycia jeszcze przez 20 minut.

Ocena: 1