Pieczony kurczak z dynią, pomidorami i masłem szałwiowym

2021-03-29
Pieczony kurczak z dynią, pomidorami i masłem szałwiowym
Autor: mat. prasowe Sedar SA Kurczak z dynią i pomidorami świetnie sprawdzi się w roli dania głównego na wykwintnym jesiennym obiedzie.
średni
80 min
4

Pieczony kurczak  z dynią, pomidorami i masłem szałwiowym to idealne danie na jesień. Gdy na zewnątrz robi się szaro i ponuro, w kuchni warto sięgnąć po kolorowe skarby jesieni. Kulinarną królową tej pory roku jest niewątpliwie dynia. Delikatna i pełna witamin - idealnie komponuje się z kruchym mięsem kurczaka zagrodowego i wyrazistym smakiem szałwii.

źródło: materiały prasowe Sedar SA

SKŁADNIKI

  • 1 cały kurczak zagrodowy
  • 4 łyżki masła
  • garść liści szałwii
  • ½ łyżeczki soli
  • 300 g dyni pokrojonej w kostkę
  • 300 g pomidorków koktajlowych
  • marynata:
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć marynatą, a następnie odstawić do lodówki na kilka godzin.
  • Masło wymieszać z szałwią i ½ łyżeczki soli i włożyć pod skórę na piersiach kurczaka.
  • Ułożyć kurczaka w naczyniu, obłożyć dynią i pomidorami, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
  • Piec 30 minut, co jakiś czas podlewając roztopionym masłem szałwiowym.
  • Następnie obrócić i piec kolejne 30 minut.