Pieczony filet z kurczaka z sosem estragonowym: łatwy przepis

2021-03-29
sos-estragonowy-do-pieczonych-mies-jak-zrobic.jpg
Autor: photos.com Sos estragonowy najlepiej smakuje z białymi mięsami
średni
40 min
4

Sos estragonowy wyśmienicie komponuje się z pieczonymi mięsami. Szczególnie dobrze smakuje z filetem z kurczaka. Sprawdź, jak zrobić sos estragonowy krok po kroku. Podajemy dobry przepis!

SKŁADNIKI

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • klarowane masło
  • 100 g śmietany
  • 4 łyżki stołowe białego wina
  • 250 ml bulionu drobiowego
  • 2 łyżki stołowe świeżego estragonu
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Smażymy filety na klarowanym maśle na złoty kolor. Przyprawiamy z każdej strony solą i pieprzem, dalej smażymy na małym ogniu, przekładając co jakiś czas.
  • Po 5 minutach smażenia przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego. Nastawiamy piekarnik na 100 stopni, a gdy się rozgrzeje, wstawiamy mięso na około 15 minut. Wyjmujemy, gdy już będzie miękkie.
  • Odlewamy sos powstały podczas pieczenia do małego garnka. Dolewamy wina i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy bulion i posiekany estragon. Gotujemy bez przykrycia około 10 minut. Zdejmujemy z gazu i dodajemy śmietankę.
  • Wstawiamy na gaz i dusimy do połączenia wszystkich składników. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy w sosjerce do polania mięsa. Do dania pasują gotowane ziemniaki ze świeżym koperkiem i sałata z mieszanych warzyw.