Pieczony filet z kurczaka z sosem estragonowym: łatwy przepis

Pieczony filet z kurczaka z sosem estragonowym: łatwy przepis

Autor Zdjęcia: photos.com

Sos estragonowy najlepiej smakuje z białymi mięsami

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Sos estragonowy wyśmienicie komponuje się z pieczonymi mięsami. Szczególnie dobrze smakuje z filetem z kurczaka. Sprawdź, jak zrobić sos estragonowy krok po kroku. Podajemy dobry przepis!

Składniki

  • 2 filety z piersi kurczaka

  • klarowane masło

  • 100 g śmietany

  • 4 łyżki stołowe białego wina

  • 250 ml bulionu drobiowego

  • 2 łyżki stołowe świeżego estragonu

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Smażymy filety na klarowanym maśle na złoty kolor. Przyprawiamy z każdej strony solą i pieprzem, dalej smażymy na małym ogniu, przekładając co jakiś czas.

  • Po 5 minutach smażenia przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego. Nastawiamy piekarnik na 100 stopni, a gdy się rozgrzeje, wstawiamy mięso na około 15 minut. Wyjmujemy, gdy już będzie miękkie.

  • Odlewamy sos powstały podczas pieczenia do małego garnka. Dolewamy wina i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy bulion i posiekany estragon. Gotujemy bez przykrycia około 10 minut. Zdejmujemy z gazu i dodajemy śmietankę.

  • Wstawiamy na gaz i dusimy do połączenia wszystkich składników. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy w sosjerce do polania mięsa. Do dania pasują gotowane ziemniaki ze świeżym koperkiem i sałata z mieszanych warzyw.

Ocena: 0