Pieczone przepiórki: idealne na odświętny obiad!

Pieczone przepiórki: idealne na odświętny obiad!

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pieczone przepiórki to danie wykwintne, ale łatwe do przyrządzenia

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Przepiórki kiedyś bardzo często przyrządzane i jadane, na długi czas zniknęły z polskich stołów. Obecnie coraz częściej jednak pojawiają się w ofertach supermarketów i wracają na odświętny stół. Sprawdź prosty przepis na pieczone przepiórki!

Składniki

  • 4 przepiórki 

  • boczek, ewentualnie szynka prosciutto 

  • sól 

  • pieprz 

  • tymianek suszony 

  • kawałek pomarańczy ze skórką

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przepiórki umyć, posolić, popieprzyć, posypać tymiankiem, kawałek pomarańczy wsadzić do środka. Odstawić na godzinę do lodówki, aby przeszły przyprawami. Następnie dokładnie owinąć plastrami boczku pomagając sobie wykałaczkami.

  • Na patelni obsmażyć ptaki z każdej strony i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec nie dłużej niż 30 minut, z dużą uwagą sprawdzając czy nie są za bardzo spieczone.

  • Podawać z ziemniaczanym puree i sałatką z cykorii.

Ocena: 1,9