Pieczone nóżki kurczaka na majówkę-balkonówkę: łatwy przepis na pyszny obiad
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Tajemnica smaku tego pysznego kurczaka pieczonego tkwi w marynowaniu. Oraz w nacięciu surowego mięsa, aż do kości, dzięki czemu marynata przenika w głąb, a nóżki pieką się szybciej. Pieczone nogi kurczaka możesz śmiało podać na balkonie, nie potrzeba do nich sztućców, wystarczą serwetki, a umywalka jest przecież pod bokiem.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 8 nóżek z kurczaka, podudzie i udo połączone razem, około 2 kg
- 5 ząbków czosnku, obranych i posiekanych
- 2 łyżki świeżych listków oregano, posiekanych
- 3 łyżki octu z czerwonego wina
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 100 g zielonych oliwek z pestkami
- 60 g kaparów w occie
- 2 łyżki marynaty z słoika z kaparami
- 2 liście laurowe, świeże
- 120 ml białego wytrawnego wina
- 1 łyżka miodu
- sól i czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Nogi kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Każdą nóżkę naciąć 3 razy, robiąc 2 nacięcia na udku i 1 na pałce. Przecinamy aż do kości.
- Umieść kurczaka w dużej misce i dodaj wszystkie pozostałe składniki, oprócz wina i miodu, wraz z 1 łyżeczką soli i mielonym czarnym pieprzem. Delikatnie wymieszaj wszystko razem, przykryj miskę i pozostaw w lodówce, aby mięso marynowało się przez 1-2 dni, 2 razy dziennie przemieszać nóżki.
- Rozgrzej piekarnik w trybie termoobiegu do 180°C (w trybie dół 200°C, w piekarniku gazowym stopień 6).
- Rozłóż udka z kurczaka na średniej wielkości blasze do pieczenia z wysokimi brzegami lub w dużej brytfannie wraz ze wszystkimi składnikami marynaty. Wymieszaj wino i miód, polej mieszaniną mięso. Włóż do piekarnika i piecz przez 50 minut, aż mięso stanie się złocistobrązowe i dobrze upieczone.
- Wyjmij z piekarnika, przenieś wszystko na duży półmisek, posyp świeżymi listkami oregano i podaj.