Pieczona szynka wieprzowa - przepis nie tylko na Wielkanoc [WIDEO]

Pieczona szynka wieprzowa - przepis nie tylko na Wielkanoc [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pieczona szynka wieprzowa to tradycyjne danie wielkanocne

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 110 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Tradycyjną szynkę pieczoną, nadziewaną goździkami i cynamonem, w marynacie z czerwonego wina proponujemy przygotować na świąteczny stół. Taka szynka będzie tez hitem odświętnego obiadu z innych  niż święta okazji. Jak to zrobić? Poznaj przepis na szynkę staropolską, którą można podawać na ciepło lub na zimno.

Składniki

  • 1,5 kg surowej szynki

  • 3-4 kromki czerstwego chleba razowego

  • 15 goździków

  • 1,5 laski cynamonu

  • starta skórka z 1-2 cytryn

  • 1,5 łyżki soli

  • marynata

  • 2 cebule

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 3 listki laurowe

  • 0,7 litra czerwonego wytrawnego wina

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zacznij od marynaty. Cebulę obierz, pokrój w plastry, zalej winem, dodaj przyprawy, wymieszaj.

  • Szynkę opłucz i osusz. Jeśli ma skórę, usuń ją, pozostawiając około 0,5-centymetrową warstwę tłuszczu.

  • Mięso natrzyj solą. Przełóż do kamiennego garnka, zalej marynatą. Wstaw na 1-2 dni do chłodnego pomieszczenia lub lodówki.

  • Szynkę wyjmij z marynaty. Osusz. Ponacinaj w kratkę (nie za głęboką). Naszpikuj goździkami i pokruszonym cynamonem.

  • Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Szynkę przełóż do brytfanny, wlej też marynatę. Piecz mięso pod przykryciem przez ok. 1,5 godziny. W trakcie pieczenia polewaj sosem. Po około godzinie posyp pokruszonym chlebem i skórką cytryny. Podawaj na ciepło lub zimno.

ZOBACZ WIDEO z instrukcją pieczenia szynki!

Ocena: 4,3