Pieczona szynka wieprzowa - przepis na Wielkanoc i nie tylko

2021-03-29
Pieczona szynka wieprzowa - przepis na Wielkanoc
Autor: Shutterstock Pieczona szynka wieprzowa to tradycyjne danie wielkanocne
średni
110 min
4

Tradycyjną szynkę pieczoną, nadziewaną goździkami i cynamonem, w marynacie z czerwonego wina proponujemy przygotować na świąteczny stół. Taka szynka będzie tez hitem odświętnego obiadu z innych  niż święta okazji. Jak to zrobić? Poznaj przepis na szynkę staropolską, którą można podawać na ciepło lub na zimno.

ZOBACZ WIDEO z instrukcją pieczenia szynki!

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg surowej szynki
  • 3-4 kromki czerstwego chleba razowego
  • 15 goździków
  • 1,5 laski cynamonu
  • starta skórka z 1-2 cytryn
  • 1,5 łyżki soli
  • marynata
  • 2 cebule
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • 0,7 litra czerwonego wytrawnego wina

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zacznij od marynaty. Cebulę obierz, pokrój w plastry, zalej winem, dodaj przyprawy, wymieszaj.
  • Szynkę opłucz i osusz. Jeśli ma skórę, usuń ją, pozostawiając około 0,5-centymetrową warstwę tłuszczu.
  • Mięso natrzyj solą. Przełóż do kamiennego garnka, zalej marynatą. Wstaw na 1-2 dni do chłodnego pomieszczenia lub lodówki.
  • Szynkę wyjmij z marynaty. Osusz. Ponacinaj w kratkę (nie za głęboką). Naszpikuj goździkami i pokruszonym cynamonem.
  • Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Szynkę przełóż do brytfanny, wlej też marynatę. Piecz mięso pod przykryciem przez ok. 1,5 godziny. W trakcie pieczenia polewaj sosem. Po około godzinie posyp pokruszonym chlebem i skórką cytryny. Podawaj na ciepło lub zimno.