Pieczona szynka wieprzowa - przepis na Wielkanoc i nie tylko

Pieczona szynka wieprzowa - przepis na Wielkanoc i nie tylko

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Pieczona szynka z aromatycznymi, różnorodnymi przyprawami to ukłon w stronę staropolskiej tradycji kulinarnej

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 110 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Nie ma świąt Wielkanocy bez soczystej szynki! Proponujemy tradycyjną szynkę pieczoną, nadziewaną goździkami i cynamonem, w marynacie z czerwonego wina. Jak ją przygotować? Przeczytaj przepis na szynkę staropolską, którą można podawać na ciepło lub na zimno.

Składniki

  • 1,5 kg surowej szynki
  • 3-4 kromki czerstwego chleba razowego
  • 15 goździków
  • 1,5 laski cynamonu
  • starta skórka z 1-2 cytryn
  • 1,5 łyżki soli
  • marynata
  • 2 cebule
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • 0,7 litra czerwonego wytrawnego wina

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zacznij od marynaty. Cebulę obierz, pokrój w plastry, zalej winem, dodaj przyprawy, wymieszaj.

  • Szynkę opłucz i osusz. Jeśli ma skórę, usuń ją, pozostawiając około 0,5-centymetrową warstwę tłuszczu.

  • Mięso natrzyj solą. Przełóż do kamiennego garnka, zalej marynatą. Wstaw na 1-2 dni do chłodnego pomieszczenia lub lodówki.

  • Szynkę wyjmij z marynaty. Osusz. Ponacinaj w kratkę (nie za głęboką). Naszpikuj goździkami i pokruszonym cynamonem.

  • Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Szynkę przełóż do brytfanny, wlej też marynatę. Piecz mięso pod przykryciem przez ok. 1,5 godziny. W trakcie pieczenia polewaj sosem. Po około godzinie posyp pokruszonym chlebem i skórką cytryny. Podawaj na ciepło lub zimno.