Pieczona pierś kurczaka nadziewana jabłkami: idealny jesienny obiad odświętny

Pieczona pierś kurczaka nadziewana jabłkami: idealny jesienny obiad odświętny

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Soczyste mięso pachnące łagodnie owocami smakuje wybornie

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pieczona pierś kurczaka nadziewana jabłkami i późnymi malinami to subtelne danie jesienne. Tak upieczona pierś kurczaka smakuje słodko-kwaśnym aromatem owoców, który tak uwielbiamy. Delikatne mięso dosłownie rozpływa się w ustach. Warto go przygotować z ostatnimi owocami jagodowymi sezonu. To jest po prostu niebiańsko pyszne!

Składniki

  • 4 piersi kurczaka, razem około 800 g

  • 2 jabłka

  • 1 cytryna

  • 100 g późnych malin lub malin mrożonych lub jeżyn

  • 3 ząbki czosnku

  • 80 g masła

  • 1 łyżka miodu

  • 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka

  • 0,5 łyżeczki pieprzu

  • 0,5 łyżeczki soli

  • 2 łyżeczki suszonego tymianku lub 2 gałązki świeżego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jabłka dobrze umyć, usunąć gniazda nasienne za pomocą wycinarki. Cytrynę również wyszorować.

  • Jabłka i cytrynę pokroić na cienkie plasterki.

  • Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do masła razem z przyprawą do kurczaka, pieprzem, solą i tymiankiem. Wymieszać.

  • Piersi kurczaka osuszyć, naciąć wzdłuż kieszeń. Posmarować masłem z przyprawami na zewnątrz i wewnątrz naciętej kieszeni.

  • Do kieszeni włożyć po 2 plasterki jabłka, 1 plasterek cytryny i po kilka malin.

  • Nadziane piersi ułożyć w dużym naczyniu do zapiekania lub w mniejszych naczynkach po 1 na porcję. Pozostałe maliny, plasterki jabłek i cytryn ułożyć obok. 

  • Piersi wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180C i piec przez 20-25 minut. Wyjąć piersi, posmarować miodem rozcieńczonym z 1 łyżką wody i ponownie wstawić do piekarnika. Piec jeszcze 15 minut. 

  • Podawać razem z sosem i pieczonymi owcami. 

 


Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,7