Pieczona perliczka faszerowana śliwkami kalifornijskimi i orzechami: przepis odświętny i nie tylko!

Pieczona perliczka faszerowana śliwkami kalifornijskimi i orzechami: przepis odświętny i nie tylko!

Autor Zdjęcia: materiały prasowe CPB

Perliczka pieczona ze śliwkowo-orzechowym farszem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Perliczka pieczona, faszerowana śliwkami i orzechami to danie na wspaniały obiad. Idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. Perliczka pojawia się w sklepach często w okresie przedświątecznym. Ma delikatne mięso i nie wymaga długiego pieczenia.

Wypróbuj także:

Perliczka duszona z jabłkami i cebulą

Perliczka pieczona z serkiem topionym

Perliczka z pomidorami

 

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Perliczkę zalewamy na noc zimną wodą, następnego dnia osuszamy ją, nacieramy solą, pieprzem i majerankiem z  zewnątrz i wewnątrz. Odkładamy ją bez przykrycia do lodówki.

  • W tym czasie przygotowujemy farsz. Cebulkę kroimy bardzo drobno, rozgrzewamy masło i dusimy na nim cebulę, aż się zeszkli. Dodajemy listki szałwii, pokrojone drobniej śliwki i krótko razem smażymy.

  • Następnie dolewamy wino i odparowujemy, aż zredukujemy trochę płyn. Cebulę i śliwki łączymy z kaszą.

  • Wątróbki moczymy w mleku, osuszamy, obtaczamy w mące i smażymy na różowo na rozgrzanym maśle.

  • Jak trochę przestygną kroimy je drobniej i łączymy z kaszą.

  • Orzechy krótko prażymy na suchej patelni, kroimy drobniej i dodajemy do kaszy.

  • Farsz przyprawiamy solą, pieprzem i wkładamy go do wnętrza perliczki.

  • Perliczkę owijamy szczelnie boczkiem, mocujemy go nicią, związujemy nóżki perliczki, polewamy całość winem i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180ºC na ok. 1 h.

  • Perliczkę można w trakcie pieczenia kilka razy przewrócić oraz polewać płynem spod pieczenia. Jeśli zbyt mocno zacznie się przypiekać, całość można przykryć arkuszem papieru do pieczenia.

  • Po tym czasie perliczkę wyciągamy z pieca, dajemy jej odpocząć przez ok. 15 minut przed krojeniem.

Ocena: 4,5