Pieczona cielęcina z rozmarynem: przepis w stylu włoskim

2021-03-29
Pieczona cielęcina z rozmarynem: przepis w stylu włoskim
Autor: thinkstockphotos.com Cielęcinę pieczemy w aromatycznym sosie z rozmarynem i białym winem
średni
80 min
4

Kuchnia włoska to nie tylko makarony i pizza, lecz także znakomite dania mięsne. Cielęcina  po włosku często aromatyzowana jest rozmarynem. Warto wykorzystać ten patent! Podajemy przepis na pieczoną cielęcinę z rozmarynem.

Polecamy także: KUCHNIA WŁOSKA - dlaczego kochamy włoską kuchnię [najlepsze przepisy]

SKŁADNIKI

  • 1 kg cielęciny bez kości
  • łyżka masła
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula, posiekana
  • 3 ząbki posiekanego czosnku
  • 180 ml wytrawnego białego wina
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 8 ziaren pieprzu
  • łyżka tymianku
  • 2 łyżki masła
  • łyżka rozmarynu
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso opłukać, osuszyć i związać nicią kuchenną. Włożyć do naczynia.
  • Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę i czosnek. Zalać winem, dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i tymianek, zagotować i zalać mięso sosem.
  • Przykryć i wstawić do lodówki na ok. 8 godzin.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C. Naczynie żaroodporne posmarować masłem.
  • Mięso wyjąć z marynaty, oprószyć rozmarynem, solą i pieprzem i przełożyć do naczynia.
  • Piec przez godzinę w temp. 190 st. C, od czasu do czasu polewając mięso marynatą.