Pieczeń ze schabu karkowego po chińsku

2021-03-29
Pieczeń ze schabu karkowego po chińsku
Autor: Shutterstock Glazurowana pieczeń ze schabu karkowego to genialne danie obiadowe
łatwy
30 min
4

Pieczeń ze schabu karkowego po chińsku to świetny pomysł na wykorzystanie dobrego gatunkowo mięsa w nieco inny sposób. Chińczycy bardzo sobie cenią tłuste kawałki wieprzowiny, takiej ka boczek, czy schab karkowy. Są mistrzami w przygotowaniu tego gatunku mięsa. Warto czasem odejść od utartej ścieżki i wypróbować przepis, który w smaku bardzo jest podobny do kuchni polskiej. W ten sposób można przygotować schab karkowy, łopatkę, a nawet boczek. 

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • Na marynatę:
  • 1,5 łyżki brązowego cukru
  • 4 łyżki miodu
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki dżemu z żurawiny lub czerwonej porzeczki
  • 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków lub innej chińskiej mieszanki przypraw
  • 1 łyżka oleju
  • Na pieczeń:
  • 1,3-1,5 kg schabu karkowego lub łopatki wieprzowej
  • 2 łyżki miodu płynnego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Składniki na marynatę zmiksuj razem.
  • Mięso przetnij poziomo na 2 tej samej długości grube paski. Przełóż do torebki z suwakiem, wlej marynatę, dobrze zamknij i wymieszaj. Włóż do lodówki na 24 godziny lub co najmniej na 3 godziny.
  • Piekarnik rozgrzej do 160°C.
  • Mięso wyjmij z marynaty i przełóż do brytfanny wyposażonej w kratkę. Marynatę zachowaj.
  • Wstawi mięso do piekarnika i piecz przez przez 30 minut.
  • W tym czasie marynatę przelej do rondelka, dodaj dodatkowy miód i podgrzewaj. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuje jeszcze 2 minuty, aż do otrzymania syropu.
  • Posmaruj pieczeń syropem (najlepiej za pomocą pędzla) i piecz kolejne 30 minut.
  • Ponownie posmarują pieczeń marynatą i piecz jeszcze 20 minut. Jeśli glazura się przypala, osłoń ją folią aluminiową, ale na 10 minut przed końcem należy ją zdjąć, aby wierzch ładnie się skarmelizował.
  • Po wyłączeniu piekarnika pozostawić karkówkę na 10 minut, aby wchłonęła soki.
  • Podawać pieczeń pokrojoną na porcje z gotowanym ryżem i warzywami przygotowanymi na parze.