Pieczeń ze schabu karkowego po chińsku

Pieczeń ze schabu karkowego po chińsku

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Glazurowana pieczeń ze schabu karkowego to genialne danie obiadowe

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Pieczeń ze schabu karkowego po chińsku to świetny pomysł na wykorzystanie dobrego gatunkowo mięsa w nieco inny sposób. Chińczycy bardzo sobie cenią tłuste kawałki wieprzowiny, takiej ka boczek, czy schab karkowy. Są mistrzami w przygotowaniu tego gatunku mięsa. Warto czasem odejść od utartej ścieżki i wypróbować przepis, który w smaku bardzo jest podobny do kuchni polskiej. W ten sposób można przygotować schab karkowy, łopatkę, a nawet boczek. 

Składniki

  • Na marynatę:

  • 1,5 łyżki brązowego cukru

  • 4 łyżki miodu

  • 4 łyżki sosu sojowego

  • 4 łyżki dżemu z żurawiny lub czerwonej porzeczki

  • 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków lub innej chińskiej mieszanki przypraw

  • 1 łyżka oleju

  • Na pieczeń:

  • 1,3-1,5 kg schabu karkowego lub łopatki wieprzowej

  • 2 łyżki miodu płynnego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Składniki na marynatę zmiksuj razem.

  • Mięso przetnij poziomo na 2 tej samej długości grube paski. Przełóż do torebki z suwakiem, wlej marynatę, dobrze zamknij i wymieszaj. Włóż do lodówki na 24 godziny lub co najmniej na 3 godziny.

  • Piekarnik rozgrzej do 160°C.

  • Mięso wyjmij z marynaty i przełóż do brytfanny wyposażonej w kratkę. Marynatę zachowaj.

  • Wstawi mięso do piekarnika i piecz przez przez 30 minut.

  • W tym czasie marynatę przelej do rondelka, dodaj dodatkowy miód i podgrzewaj. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuje jeszcze 2 minuty, aż do otrzymania syropu.

  • Posmaruj pieczeń syropem (najlepiej za pomocą pędzla) i piecz kolejne 30 minut.

  • Ponownie posmarują pieczeń marynatą i piecz jeszcze 20 minut. Jeśli glazura się przypala, osłoń ją folią aluminiową, ale na 10 minut przed końcem należy ją zdjąć, aby wierzch ładnie się skarmelizował.

  • Po wyłączeniu piekarnika pozostawić karkówkę na 10 minut, aby wchłonęła soki.

  • Podawać pieczeń pokrojoną na porcje z gotowanym ryżem i warzywami przygotowanymi na parze.

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,5