Pałki kurczaka pieczone z warzywami: przebojowy obiad dla rodziny

Pałki kurczaka pieczone z warzywami: przebojowy obiad dla rodziny

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Nóżki kurczaka i pieczone warzywa - mięso i jarzyna na jednym talerzu

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pałki kurczaka pieczone z warzywami to przebój obiadów rodzinnych. W jednym naczyniu upieczemy i mięso, i pyszną jarzynę do niego. Lekarze i dietetycy wciąż zwracają uwagę, by jeść więcej warzyw. Nóżki kurczaka i warzywa upieczone razem do sprytny, a do tego pyszny sposób na przemycenie większej ilości witamin i antyoksydantów do naszej diety. 

Składniki

  • 8-10 podudzi z kurczaka, czyli popularnych pałek

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku

  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego

  • 4 papryki, po 2 żółte i 2 czerwone

  • 2 małe cukinie lub 1 średnia, 

  • 2 cebule

  • 1 dynia

  • 1 główka czosnku

  • 4 łyżki oleju

  • 2 łyżeczki rozmarynu

  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Podudzia kurczaka przyprawić solą, papryką, granulowanym czosnkiem i pieprzem.

  • Papryki pokroić na kawałki, cukinie na plastry, cebule na ósemki, czosnek podzielić na ząbki i nie obierać. Dynię pokroić na kawałki, mniejsze od kawałków papryki.

  • Do brytfanny wyłożyć warzywa, posypać 1 łyżeczką soli i 1 łyżeczką suszonego rozmarynu lub igiełkami świeżego, polać olejem i wymieszać. 

  • Na wierzchu ułożyć pałki kurczaka.

  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez 50-60 minut. 

Ocena: 2,8