Łopatka w kawowej skorupce

2021-03-29
Łopatka w kawowej skorupce
Autor: Shutterstock Soczyste mięso o idealnym smaku - łopatka wieprzowa pieczona w kawowej skorupce
łatwy
30 min
4

Łopatka wieprzowa pieczona w kawowej skorupce to pieczeń idealna na niedzielny obiad. Doskonała na ciepło i na zimno. Pieczona łopatka jest soczysta i rozpływa się  w ustach. Warto spróbować upiec mięso wieprzowe w ten niebanalny sposób. 

SKŁADNIKI

  • 1 łyżka mielonej kawy
  • 1 łyżka grubej soli
  • 1 łyżka czerwonego pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 1 kilogram łopatki wieprzowej
  • 4 łyżki masła
  • kilka marchewek
  • 100 ml porto
  • 1,5 szklanki bulionu mięsnego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W moździerzu utrzyj kawę z solą, pieprzem i połamanymi liśćmi laurowymi.
  • Zwiąż łopatkę i natrzyj solą oraz pieprzem.
  • Obsmaż na maśle na złoto ze wszystkich stron.
  • Przestudzoną łopatkę obtocz w kawowej mieszance i połóż w brytfannie.
  • Dookoła ułóż obrane i grubo pokrojone marchewki.
  • Całość podlej winem i bulionem.
  • Piecz około godzinę w temp 180°C.
  • Po wyłączeniu, zostaw w piekarniku na 15 minut.