Kurczak z warzywami: danie z piekarnika
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Kurczak z warzywami to pomysł idealny na rodzinny obiad. Kurze nóżki i duży wybór warzyw zaspokoją nawet najdziksze apetyty. Bukiet warzyw można dowolnie zmieniać, dodać pietruszkę lub pasternak, pocięte na kawałki kolby kukurydzy lub słodkie ziemniaki.
SKŁADNIKI
- 1 kg nóżek kurczaka lub udek lub podudzi lub skrzydełek
- mała dynia hokkaido lub piżmowa
- 2 marchewki
- 4 ziemniaki
- 1 bukiet brokułów
- 200 g małych pieczarek
- 200 g drobnych pomidorów
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka tymianku
- odrobina oliwy z oliwek lub dobrego oleju roślinnego
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Nóżki podzielić na podudzia i udka.
- Dynię, marchew i ziemniaki obrać, umyć i pokroić w grubą kostkę, brokuły rozdzielić na różyczki, pieczarki pozostawić w całości, pomidorki przekroić na pół.
- Warzywa razem z pieczarkami rozłożyć równomiernie na dnie naczynia do pieczenia lub bezpośrednio na blasze. Posolić i popieprzyć do smaku.
- Na wierzchu ułożyć przyprawione nóżki z kurczaczka - podudzia, uda lub skrzydełka.
- Całość skropić odrobiną oliwy z oliwek i wstawić do piekarnika. Piec około 1 godziny w 200°C.
- W połowie pieczenia skropić zawartość piekarnika wodą przegotowaną. Powtórzyć tę czynność 2 lub 3-krotnie. Zapobiegnie to wysychaniu mięsa.
- Podawać z zieloną sałatą.