Kurczak z warzywami: danie z piekarnika

Kurczak z warzywami: danie z piekarnika

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kurczak z warzywami to pomysł idealny na rodzinny obiad. Kurze nóżki i duży wybór warzyw zaspokoją nawet najdziksze apetyty. Bukiet warzyw można dowolnie zmieniać, dodać pietruszkę lub pasternak, pocięte na kawałki kolby kukurydzy lub słodkie ziemniaki. 

Składniki

  • 1 kg nóżek kurczaka lub udek lub podudzi lub skrzydełek

  • mała dynia hokkaido lub piżmowa

  • 2 marchewki

  • 4 ziemniaki

  • 1 bukiet brokułów

  • 200 g małych pieczarek

  • 200 g drobnych pomidorów

  • 1 łyżeczka suszonego czosnku

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka tymianku

  • odrobina oliwy z oliwek lub dobrego oleju roślinnego

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Nóżki podzielić na podudzia i udka.

  • Dynię, marchew i ziemniaki obrać, umyć i pokroić w grubą kostkę, brokuły rozdzielić na różyczki, pieczarki pozostawić w całości, pomidorki przekroić na pół.

  • Warzywa razem z pieczarkami rozłożyć równomiernie na dnie naczynia do pieczenia lub bezpośrednio na blasze. Posolić i popieprzyć do smaku.

  • Na wierzchu ułożyć przyprawione nóżki z kurczaczka - podudzia, uda lub skrzydełka.

  • Całość skropić odrobiną oliwy z oliwek i wstawić do piekarnika. Piec około 1 godziny w 200°C.

  • W połowie pieczenia skropić zawartość piekarnika wodą przegotowaną. Powtórzyć tę czynność 2 lub 3-krotnie. Zapobiegnie to wysychaniu mięsa.

  • Podawać z zieloną sałatą.

Ocena: 5