Kapitalna pierś kurczaka pieczona z grzybami i warzywami

Kapitalna pierś kurczaka pieczona z grzybami i warzywami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Soczyste mięso i fantastyczny smak - idealne na rodzinny obiad

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pierś kurczaka pieczona z grzybami i warzywami, a właściwie warstwy filetu drobiowego przekładane pysznym farszem to idealne danie obiadowe. Zamiast klasycznej pieczeni warto czasem sięgnąć po przepis na to przepyszne danie. Warstwy mięsa są soczyste i pełne smaku. 

Składniki

  • 4 piersi kurczaka

  • 300 g pieczarek lub innych grzybów hodowlanych

  • 1 marchewka

  • 1 cebula

  • 2 łyżki oleju lub klarowanego masła

  • sól i pieprz do smaku

  • 150 startego sera żółtego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Każdą pierś kurczak naciąć poziomo, rozłożyć i zbić tłuczkiem do mięsa, aby wyrównać grubość. Posolić i popieprzyć. 

  • Cebulę drobno posiekać, marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 

  • Na patelni rozgrzać tłuszcz i zeszklić cebulę. Gdy cebula jest już szklista dodać marchew i smażyć, aż zacznie pachnieć karmelem. Wtedy dodać pieczarki i smażyć, aż płyn który z nich wypłynie zostanie zredukowany.

  • W naczyniu do zapiekania posmarowanym olejem ułożyć na dnie pierś kurczak na niej 1/3 smażonych pieczarek z warzywami, przykryć kolejną piersią, znowu ułożyć warstwę grzybów i warzyw, ponownie przykryć filetem z piersi. Wierzch posypać tartym serem. 

  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez 60 minut. 

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelceKup online

Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem!

Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,5