Fenomenalny schab pieczony w glazurze miodowo-musztardowej

Fenomenalny schab pieczony w glazurze miodowo-musztardowej

Autor Zdjęcia: Shutterstock

W ten sposób można przygotować każdy kawałek wieprzowiny

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Pieczony schab to nasze ulubione danie obiadowe. Świetnie smakuje również na zimno. Mięso upieczone w musztardzie z dodatkiem białego wina jest nie tylko soczyste i rozpływa się ustach, ale zyskuje dodatkowo przepyszny sos do podania razem z mięsem. 

Składniki

  • 1,5 kg schabu wieprzowego

  • 3 cebule

  • 200 g musztardy francuskiej lub sarepskiej 

  • 250 ml białego wina

  • 2 łyżki miodu płynnego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso wyjmij z lodówki na godzinę przed pieczeniem, aby ociepliło się temperatury pokojowej. Ten zabieg pozwoli uniknąć szoku termicznego, który powoduje gwałtowny skurcz tkanki mięśniowej i w efekcie wysuszenie pieczeni.

  • Rozgrzej piekarnika do 210°C, wystarczy włączyć piekarnik na około 20 minut przed wstawieniem mięsa do środka.

  • Cebulę obierz i pokrój. Wyłóż na dno naczynia do pieczenia.

  • Schab posmaruje obficie musztardą. Połóż na cebuli.

  • Wlej wino.

  • Wstaw do piekarnika i piecz przez 1 godzinę i 15 minut.

  • Na 15 minut przed końcem polej mięso miodem.

  • Gdy upłynie czas pieczenia, wyłącz piekarnik i pozostaw w nim mięso na 15 minut, aby wchłonęło soki z pieczenia.

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,3