Fenomenalny schab pieczony w glazurze miodowo-musztardowej

2022-04-08
Fenomenalny schab pieczony w glazurze miodowo-musztardowej
Autor: Shutterstock W ten sposób można przygotować każdy kawałek wieprzowiny
łatwy
20 min
4

Pieczony schab to nasze ulubione danie obiadowe. Świetnie smakuje również na zimno. Mięso upieczone w musztardzie z dodatkiem białego wina jest nie tylko soczyste i rozpływa się ustach, ale zyskuje dodatkowo przepyszny sos do podania razem z mięsem. 

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg schabu wieprzowego
  • 3 cebule
  • 200 g musztardy francuskiej lub sarepskiej 
  • 250 ml białego wina
  • 2 łyżki miodu płynnego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso wyjmij z lodówki na godzinę przed pieczeniem, aby ociepliło się temperatury pokojowej. Ten zabieg pozwoli uniknąć szoku termicznego, który powoduje gwałtowny skurcz tkanki mięśniowej i w efekcie wysuszenie pieczeni.
  • Rozgrzej piekarnika do 210°C, wystarczy włączyć piekarnik na około 20 minut przed wstawieniem mięsa do środka.
  • Cebulę obierz i pokrój. Wyłóż na dno naczynia do pieczenia.
  • Schab posmaruje obficie musztardą. Połóż na cebuli.
  • Wlej wino.
  • Wstaw do piekarnika i piecz przez 1 godzinę i 15 minut.
  • Na 15 minut przed końcem polej mięso miodem.
  • Gdy upłynie czas pieczenia, wyłącz piekarnik i pozostaw w nim mięso na 15 minut, aby wchłonęło soki z pieczenia.