Doskonałe skrzydełka kurczaka pieczone w przyprawie curry

Doskonałe skrzydełka kurczaka pieczone w przyprawie curry

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszne, pikantne i soczyste skrzydełka dla każdego

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Skrzydełka kurczaka pieczone w przyprawie curry to pyszne danie obiadowe. Można je także podać jako przystawkę na ciepło lub zimno dla większej liczby osób.

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • W malaskerze posiekaj na miazgę: zieloną cebulkę, cebulę, jalapeno, imbir i ząbki czosnku.

  • Dodaj przyprawę curry, oliwę i sok z cytryny, wymieszaj razem na jednorodną masę.

  • Dodaj ewentualnie soli i pieprzu, pamiętając, że gotowe mieszanki curry zawierają już sól. Warto sprawdzić skład na etykiecie.

  • Skrzydełka umyć, usunąć resztki piór i lotek, ewentualnie odciąć najmniejszą trzecią część skrzydełka i zachować na rosół.

  • Skrzydełka pokryć mieszaniną przyprawy i zmiksowanych warzyw. Wstawić do lodówki na 24 godziny.

  • Skrzydełka wyjąć z lodówki na 1 godzinę przed pieczeniem, aby ociepliły się do temperatury pokojowej. W ten sposób unikniemy szoku termicznego i skrzydełka będą soczyste.

  • Naczynie do zapiekania posmarować oliwą, przełożyć skrzydełka, okryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec około 30 minut, następnie zdjąć folię i piec jeszcze 15 minut.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,6