Doskonałe nóżki kurczaka pieczone z brukselką: danie 2w1 na obiad

Doskonałe nóżki kurczaka pieczone z brukselką: danie 2w1 na obiad

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Nóżki kurczaka pieczone z brukselką to pyszne danie obiadowe. Do tego mamy tu 2w1, czyli mięso i warzywa na 1 (słownie: jednej) blasze. To nasz ulubiony przepis na doskonałe mięso i pyszną jarzynę na ciepło. 

Składniki

  • 1 kg pałek z kurczaka

  • 500 g brukselki świeżej lub mrożonej

  • 3 łyżki oliwy

  • 2 łyżeczki mieszanki włoskich ziół

  • sól i pieprz do smaku

  • 1 szklanka octu balsamicznego

  • 4 łyżki miodu

  • 1 łyżeczki sproszkowanego czosnku

  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Piekarnik rozgrzać do 200°C.

  • Na blachę do pieczenia wyłożyć nóżki kurczaka i brukselkę. Polać oliwą, oprószyć mieszanką włoskich ziół, solą i pieprzem. Wymieszać, aby zioła i przyprawy pokryły nóżki i brukselkę.

  • Wstawić do piekarnika i piec 20-25 minut.

  • W czasie gdy nóżki się pieką, przygotować balsamiczną glazurę.

  • Ocet balsamiczny wlać do małego rondelka. Gotować na średnim ogniu przez 6-8 minut lub do chwili, gdy jego objętość zmniejszy się o połowę.

  • Zdjąć rondelek ze zredukowanym octem z ognia, dodać miód, sproszkowany czosnek i sól. Wymieszać.

  • Wyjąć blachę z nóżkami i brukselką, polać glazurą lub pokryć nią za pomocą pędzla. Wstawić ponownie na 2-4 minuty, aby się zapiekła.

  • Podawać z gotowanymi ziemniakami.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,3