Doskonała pierś kurczaka pieczona w miodzie i sosie sriracha

Doskonała pierś kurczaka pieczona w miodzie i sosie sriracha

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pikantna pierś kurczaka doskonała na ciepło i zimno

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pierś kurczaka pieczona w miodzie i sosie sriracha to soczyste i pikantne danie. Idealnie sprawdza się na imprezach. 

Składniki

  • 4 piersi kurczaka

  • 4 łyżki oleju

  • 4 łyżki miodu

  • 2 łyżki musztardy starofrancuskiej, ziarnistej

  • 2 łyżki sosu sriracha

Przygotowanie krok po kroku:

  • Piekarnik rozgrzać do 180°C.

  • Wymieszać olej z miodem, musztardą i sosem sriracha.

  • Piersi kurczaka owinąć folią spożywczą i zbić tłuczkiem do mięsa lub wałkiem do ciasta tylko tyle, aby wyrównać grubość.

  • Posmarować marynatą. Ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową.

  • Wstawić do piekarnika i piec przez około 20 minut. Następnie wyjąć i pozostawić na 5 minut, aby mięso odpoczęło i wchłonęło soki.

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelceKup online

Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem! Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

 

Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5