Doskonała pierś kurczaka pieczona pod kruszonką: rodzina będzie ci wdzięczna

2021-03-29
Doskonała pierś kurczaka pieczona pod kruszonką: rodzina będzie ci wdzięczna
Autor: Shutterstock
łatwy
15 min
4

Pierś kurczaka to delikatne mięso, wymagające odpowiedniej obróbki, aby podczas pieczenia nie wyschło. Najlepszym sposobem na soczystą pierś kurczaka jest upieczenie jej w całości, jedynie podzielonej na 2 filety i do tego pod specjalnie przygotowaną kruszonką. Gwarantujemy, że twoi bliscy podziękują ci za tak smaczny obiad. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 4 filety z piersi kurczaka
  • sól
  • KRUSZONKA:
  • 2 łyżki majonezu
  • 4 łyżki masła, temperatura pokojowa
  • 2 łyżeczki musztardy dijon
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1 szklanka bułki tartej lub panko
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 0,5 cytryny, starta skórka i wyciśnięty sok

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 200°C i przygotuj blachę do pieczenia, smarując ją olejem roślinnym. Odłóż na bok.
  • Delikatnie osusz piersi, zbij tłuczkiem lub ciężką patelnią, aby wyrównać grubość, a następnie przypraw solą. Umieść na blasze do pieczenia.
  • W misce wymieszaj wszystkie składniki kruszonki, a następnie za pomocą rąk, delikatnie i równomiernie ułóż warstwę kruszonki na mięsie. 
  • Piecz przez 20 minut lub do momentu, gry ryba się upiecze, a kruszonka się zrumieni.