Chrupiące pałki kurczaka z piekarnika

Chrupiące pałki kurczaka z piekarnika

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Chrupiące pałki kurczaka najlepiej smakują z sosami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Chrupiące pałki kurczaka z piekarnika w specjalnej panierce to zdrowsza i lżejsza wersja ulubionej przekąski. Chrupkie z wierzchu i soczyste w środku doskonale smakują i dobrze wyglądają. Można je podać na obiad lub jako przekąskę na imprezie. Dzięki marynowaniu w maślance i musztardzie dosłownie rozpływają się w ustach. Nie czekaj i już dzisiaj przyrządź łatwe pałki kurczaka pieczone w piekarniku.

Składniki

  • 12 pałek, czyli podudzi kurczaka, ze skórą i kością

  • 100 ml musztardy sarepskiej

  • 220 ml maślanki

  • 4 ząbki czosnku

  • sól i pieprz do smaku

  • 2 szklanki okruchów czerstwej bułki

  • 75 ml oliwy lub oleju

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pałki przełożyć do miski i zalać mieszaniną maślanki i musztardy. Odstawić na 3 godziny do lodówki.

  • W malakserze rozdrobnić czerstwą bułkę na okruchy. Dodać drobno posiekany czosnek, pół łyżeczki soli i 1 łyżeczkę świeżo zmielonego pieprzu. Na koniec dodać oliwę i wszystko jeszcze raz zmiksować w trybie pulsacyjnym.

  • Kawałki kurczaka wyjąć z maślankowej marynaty. Panierować w okruchach bułki, które będą się osypywać. Należy użyć dłoni i dobrze przyklepać panierkę do kurczaka. 

  • Nóżki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 40 minut. 


Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,7