Aromatyczne piersi z kurczaka z pieczarkami, żółtym serem i ziołami

Aromatyczne piersi z kurczaka z pieczarkami, żółtym serem i ziołami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Piersi z kurczaka zapiekane z aromatycznymi dodatkami to nowy pomysł na pyszne i łatwe do przygotowania danie.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Aromatyczne piersi z kurczaka z pieczarkami, serem żółtym i ziołami - łatwy sposób na pyszne piersi z kurczaka, idealne na rodzinny obiad. Soczyste, pełne smaku, ze smakowitymi dodatkami - piersi z kurczaka nabierają nowego wyrazu.

Składniki

  • 2 podwójne piersi z kurczaka

  • 200 g pieczarek

  • ​mała marchewka

  • 1 cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

  • sól

  • pieprz

  • 150 g sera żółtego

  • 2 łyżki majonezu

  • łyżeczka ulubionych  ziół - bazylii, oregano, tymianku lub czarnuszki

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • ​1 łyżka masła klarowanego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Piersi podzielić na cieńsze plastry, przyprawić wyciśniętym przez praskę czosnkiem, papryką solą i pieprzem. Polać olejem rzepakowym i dokładnie wymieszać.

  • Odstawić do lodówki na co najmniej 30 min, albo dłużej, można i na całą noc.

  • Obierać pieczarki, pokroić w plasterki, marchewkę pokroić w drobną kostkę (można użyć pokrojonej mrożonej marchewki) i dusić na maśle z drobno pokrojoną cebulą, przyprawić solą i pieprzem.

  • Piersi ułożyć w naczyniu, w którym będziemy je zapiekać , podpiec w piekarniku przez 10 min w temperaturze 200 stopni.

  • Wyjąć z piekarnika, każdą pierś posmarować majonezem, ułożyć uduszone pieczarki z warzywami, posypać serem żółtym i ulubionymi ziołami. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, przez 30 min.

  • Podajemy posypane świeżo posiekaną natką pietruszki.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,7