Gęś - w jakim naczyniu piec gęsią tuszkę?

Gęś - w jakim naczyniu piec gęsią tuszkę?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Gęś najlepiej piec w żeliwnej brytfannie, która nagrzewa się równomiernie.

Gęś to ptak hodowlany, którego jednak w kulinariach zaliczana się do dziczyzny. A to dlatego, że jest ptakiem tzw. wolnego chowu - nie urośnie w klatce i do tego, by cieszył się dobrym zdrowiem (i nas smacznym mięsem), potrzebuje wybiegu. W jakim naczyniu najlepiej upiec doskonałe mięso gęsi - czy nadaje się do tego brytfanna? Sprawdź.

Brytfanna, gęsiarka - jakie powinno być naczynie do pieczenia gęsi?

Gęś dobrze jest upiec w specjalnej żeliwnej brytfannie. Naczynie to nagrzewa się powoli i równomiernie. Dzięki temu utrzymuje stałą temperaturę i gęś dobrze się upiecze, mięso się nie wysuszy i będzie odpowiednio chrupiące z wierzchu.

Żeliwna brytfanna do pieczenia gęsi powinna mieć pokrywę. Chodzi o to, aby zatrzymać aromat i odpowiednią wilgotność mięsa. Zanim ułożymy gęś w brytfannie, należy posmarować dno i boki naczynia masłem i podgrzać brytfannę w piekarniku. Gęś wkładamy do gorącego naczynia i do piekarnika ustawionego na maksymalną temperaturę. Gdy minie pół godziny, zmniejszamy temperaturę do 200 stopni C.

Jak długo piec gęś?

Gęś musi piec się tyle czasu, ile waży - na każdy kilogram przeznaczamy jedną godzinę pieczenia.

Ile kosztuje mięso z gęsi? Gdzie je kupić?

Gęś to wydatek ok. 50-60 zł. Najlepiej zamówić ją w znanym sklepie mięsnym, a nie szukać na bazarkach i w supermarketach.

Przepis na czosnkową gęś:

Składniki:

  • pieprz

  • majeranek

  • czosnek

  • 1 kg jabłek

  • gęś

Przygotowanie krok po kroku:

  • Namaczamy gęś w solance (woda i 3-4 garście soli), nacieramy pieprzem, majerankiem i czosnkiem.

  • Gęsią tuszkę wypychamy jabłkami pokrojonymi w ćwiartki.

  • Wstawiamy do piekarnika i podczas pieczenia podlewamy co jakiś czas wytopionym tłuszczem i sosem.

Artykuły z tej kategorii