Przepiórka pieczona - przepis na oryginalne danie na Boże Narodzenie

Przepiórka pieczona - przepis na oryginalne danie na Boże Narodzenie

Przepiórka pieczona - danie, które może zaskoczyć i zachwycić gości!

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Przepiórka pieczona - to wykwintne i eleganckie danie może okazać się doskonałym urozmaiceniem świątecznego stołu. Jeśli macie ochotę na kulinarne eksperymenty koniecznie wypróbujcie ten przepis. 

Składniki

  • 4 przepiórki
  • sól
  • pieprz
  • sok wyciśnięty z 4 pomarańczy
  • 400 ml gotowego sosu drobiowego
  • 10 goździków

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przepiórki umyj, natrzyj solą i pieprzem.

  • Nastaw piekarnik na 160 st. C.

  • Sok z pomarańczy zredukuj o połowę i połącz z sosem drobiowym.

  • W przepiórki wbij goździki.

  • Włóż na 25 minut do piekarnika.

  • Po 20 minutach oblej sosem i piecz 5 minut, aż powstanie glazura.

  • Wyłącz piekarnik i pozostaw przepiórki na 10 minut.

  • Gotowe dania udekoruj tymiankiem. Serwuj z sosem i kaszą pęczak.