Pieczarki portobello faszerowane mięsem

Pieczarki portobello faszerowane mięsem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Grillowane pieczarki portbello z farszem mięsnym

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 12 OSÓB

Pieczarki portobello świetnie smakują nadziewane farszem mięsnym. Pieczarki faszerujemy boczkiem i mięsem z indyka oraz cebulą. Tak przygotowane grzyby grillujemy przez kwadrans i wyśmienita przekąska gotowa! Oto przepis na grillowane pieczarki portobello z mięsnym farszem. 

Składniki

  • 40 dag piersi z indyka

  • 20 dag chudego wędzonego boczku

  • 3 cebule

  • 2 ząbki czosnku

  • po 4 łyżki sosu sojowego i octu winnego

  • 12 pieczarek

  • przyprawa do mięs

  • sól, pieprz

  • trochę oleju

  • kilka listków świeżych ziół do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso pokroić w drobną kosteczkę.

  • Boczek również pokroić w kosteczkę. Cebulę posiekać.

  • Na rozgrzanym oleju na patelni podsmażyć mięso z boczkiem i cebulą oraz dodać przyprawę do mięs. Wymieszać.

  • Wyciąć trzonki pieczarek i pokroić je w kosteczkę.

  • Wymieszać ocet, sos sojowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Sos przyprawić solą i pieprzem.

  • Sos dodać do mięsa, wrzucić posiekane trzonki pieczarek i smażyć jeszcze kilka minut na małym ogniu nie przerywając mieszania.

  • Kapelusze pieczarek portobello wypełnić przygotowanym farszem mięsnym.

  • Tacki aluminiowe posmarować olejem i umieścić na nich faszerowane pieczarki. Skropić sosem.

  • Całość ustawić na grillu i upiec na złoty kolor. Podawać zaraz po przyrządzeniu.