Nadziewane pieczarki portobello z porem i migdałami

Nadziewane pieczarki portobello z porem i migdałami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Portobello pod pierzynką porowo-serową 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Duże pieczarki portobello to obecnie najpopularniejsze grzyby w kuchni. Świetnie smakują portobello faszerowane - zapiekane lub z grilla. My proponujemy grillowane kapelusze pieczarek z porem, serem i siekanymi migdałami. Proste, lecz wykwintne. Oto przepis! 

Składniki

  • duże pieczarki portobello
  • por
  • ser brie
  • siekane migdały
  • sól, pieprz
  • masło

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pieczarki obrać i umyć, odciąć trzonki. Wydrążyć łyżeczką odrobinę w środku.

  • Trzonki i to, co wydrążone z pieczarek posiekać.

  • Umyć i posiekać pora - trochę białej i trochę zielonej części.

  • Na patelni rozpuścić masło i smażyć posiekane pieczarki z porem, aż odparuje woda.

  • Na drugiej suchej patelni uprażyć migdały. Uwaga, bardzo łatwo się przypalają! Mają być brązowe, a nie czarne.

  • Pokroić w kostkę ser brie.

  • Przestudzić pieczarki z porem i wymieszać z serem i migdałami, doprawić solą i pieprzem.

  • Napełnić farszem kapelusze i zawijać w kawałki folii aluminiowej.

  • Nadziewane portobello nakładać na grillu i chwilę grillować zamknięte - potem rozchylić folię.

  • Do faszerowanych pieczarek podawać pieczywo.