Wegetariański pasztet z marchewki

Wegetariański pasztet z marchewki

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ta wersja pasztetu nie ustępuje smakiem daniu w tradycyjnej formie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 120 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Pasztet to danie znane podobno już był w starożytnym Rzymie. Oczywiście w swojej tradycyjnej, mięsnej formie. My tym razem polecamy alternatywną wersję - wegetariański pasztet z marchwi.

Zobacz też: Pasztet z soczewicy: przepis na wegetariański pasztet, Dwukolorowy pasztet z ryby, Pasztet z jajek z borowikami

Składniki

  • ok. 2 kg. marchwi

  • 200 g masła

  • 1/2 szklanki białego wina - wytrawnego

  • ok. 1 l rosołu (może być przygotowany z kostki rosołowej)

  • 2 łyżki płynnego miodu

  • 4 jajka

  • 1 szklanka śmietany 22%

  • 2 łyżki octu balsamicznego

  • pęczek natki pietruszki

  • 1 łyżeczka papryki słodkiej

  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

  • 2 łyżki oleju

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Marchew umyć obrać i ugotować w rosole. Połowę ugotowanej marchwi odłożyć do wystudzenia, a następnie zmielić. Pozostałą marchew smażyć w całości przez 5 minut na maśle (2 łyżkach).

  • Obsmażoną marchew zalać szklanką rosołu z gotowanej wcześniej marchwi, miód i wino. Doprawić solą i gotować do momentu odparowania sosu.

  • Do zmielonej marchwi dodać śmietanę, jajka, masło, gałkę oraz posiekaną natkę. Doprawić papryką, solą i pieprzem.

  • Podłużną formę wysmarować tłuszczem, zakryć dno zmiksowaną masą marchewkową, następnie ułożyć obgotowaną marchew w całości. Kolejną porcję masy i znów marchew. Na koniec przykryć masą, na wierzch ułożyć trochę masła (aby pasztet nie był suchy), przykryć folią aluminiową.

  • Piec w nagrzanym do 150°C piekarniku przez 1 godzinę. Pasztet można ustawić w większym żaroodpornym pojemniku z wodą (tzw. kąpiel wodna) i piec w piekarniku.

  • Upieczony pasztet ostudzić i wyjąć z formy. Podawać na zimno z różnymi sosami.

Ocena: 0