Wegetariański pasztet z marchewki

2021-03-29
Wegetariański pasztet z marchwi
Autor: Shutterstock Ta wersja pasztetu nie ustępuje smakiem daniu w tradycyjnej formie.
łatwy
120 min
4

Pasztet to danie znane podobno już był w starożytnym Rzymie. Oczywiście w swojej tradycyjnej, mięsnej formie. My tym razem polecamy alternatywną wersję - wegetariański pasztet z marchwi.

Zobacz też: Pasztet z soczewicy: przepis na wegetariański pasztet, Dwukolorowy pasztet z ryby, Pasztet z jajek z borowikami

SKŁADNIKI

  • ok. 2 kg. marchwi
  • 200 g masła
  • 1/2 szklanki białego wina - wytrawnego
  • ok. 1 l rosołu (może być przygotowany z kostki rosołowej)
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 4 jajka
  • 1 szklanka śmietany 22%
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Marchew umyć obrać i ugotować w rosole. Połowę ugotowanej marchwi odłożyć do wystudzenia, a następnie zmielić. Pozostałą marchew smażyć w całości przez 5 minut na maśle (2 łyżkach).
  • Obsmażoną marchew zalać szklanką rosołu z gotowanej wcześniej marchwi, miód i wino. Doprawić solą i gotować do momentu odparowania sosu.
  • Do zmielonej marchwi dodać śmietanę, jajka, masło, gałkę oraz posiekaną natkę. Doprawić papryką, solą i pieprzem.
  • Podłużną formę wysmarować tłuszczem, zakryć dno zmiksowaną masą marchewkową, następnie ułożyć obgotowaną marchew w całości. Kolejną porcję masy i znów marchew. Na koniec przykryć masą, na wierzch ułożyć trochę masła (aby pasztet nie był suchy), przykryć folią aluminiową.
  • Piec w nagrzanym do 150°C piekarniku przez 1 godzinę. Pasztet można ustawić w większym żaroodpornym pojemniku z wodą (tzw. kąpiel wodna) i piec w piekarniku.
  • Upieczony pasztet ostudzić i wyjąć z formy. Podawać na zimno z różnymi sosami.