Tani pasztet z wątróbek drobiowych: prosty przepis

Tani pasztet z wątróbek drobiowych: prosty przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pasztet z wątróbek drobiowy jest  niedrogi, łatwy do przygotowania i bardzo smaczny.

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Tani i łatwy do przygotowania pasztet z wątróbek drobiowych  to idealny dodatek do kanapek. Doskonale smakuje z ogórkiem kiszonym lub konserwowym, z żurawiną, chrzanem lub ćwikłą. Nadaje się na co dzień i od święta.

Składniki

  • 1 kg wątróbek drobiowych

  • 35 dag podgardla wieprzowego

  • 30 dag wieprzowiny

  • 2 jajka

  • 30 dag słoniny w cienkich plastrach

  • 3 łyżki żelatyny

  • 25 ml koniaku

  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, imbir, goździki, liście laurowe

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wątróbkę, mięso i podgardle trzykrotnie zmielić, dodać rozpuszczoną żelatynę, jajka i koniak.

  • Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i  imbirem.

  • Dno formy do pieczenia wyłożyć plasterkami słoniny, na nich  ułożyć masę mięsną, przykryć dokładnie plasterkami słoniny.

  • Na wierzchu położyć kilka listków laurowych i goździków. Piec w średnio  nagrzanym piekarniku  1,5-2 godziny.

Ocena: 5