Tani pasztet z wątróbek drobiowych: prosty przepis
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Tani i łatwy do przygotowania pasztet z wątróbek drobiowych to idealny dodatek do kanapek. Doskonale smakuje z ogórkiem kiszonym lub konserwowym, z żurawiną, chrzanem lub ćwikłą. Nadaje się na co dzień i od święta.
SKŁADNIKI
- 1 kg wątróbek drobiowych
- 35 dag podgardla wieprzowego
- 30 dag wieprzowiny
- 2 jajka
- 30 dag słoniny w cienkich plastrach
- 3 łyżki żelatyny
- 25 ml koniaku
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, imbir, goździki, liście laurowe
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wątróbkę, mięso i podgardle trzykrotnie zmielić, dodać rozpuszczoną żelatynę, jajka i koniak.
- Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i imbirem.
- Dno formy do pieczenia wyłożyć plasterkami słoniny, na nich ułożyć masę mięsną, przykryć dokładnie plasterkami słoniny.
- Na wierzchu położyć kilka listków laurowych i goździków. Piec w średnio nagrzanym piekarniku 1,5-2 godziny.