Sekret idealnego pasztetu: jak zrobić najlepszy pasztet domowy? [GALERIA+WIDEO]

Sekret idealnego pasztetu: jak zrobić najlepszy pasztet domowy? [GALERIA+WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Pasztety z chudego mięsa zawija się w plasterki boczku lub ciasto dla ochrony przed wysychaniem podczas pieczenia.

Domowy pasztet to klasyka wielkanocnego stołu. Czy wiesz, że przygotowanie pasztetu nie jest bardzo trudne? Możesz go zrobić samodzielnie! Oto przepis na prawdziwie mięsną ucztę dla podniebienia.

Smak pasztetu zależy od użytego mięsa. 

Polecamy również : Jakie mięso jest najlepsze na pasztet?

Najlepszy pasztet jest z tłustego mięsa: wieprzowiny, wołowiny, gęsiny.

Polecamy przepis na Świąteczny pasztet wieprzowy

Mięso drobiowe oraz dziczyznę łączymy z wieprzowym podgardlem lub boczkiem.

Polecamy przepis na Najlepszy pasztet z dzika

Mięso gotujemy z włoszczyzną. Wątróbkę dodajemy na 10 min. przed końcem gotowania. Po ostudzeniu całość dwukrotnie mielimy.

Do masy dolewamy wywar z gotowania mięsa. Masę na pasztet wyrabiamy starannie, aby ją napowietrzyć.

Nie żałujmy przypraw. Do wieprzowiny pasuje tymianek, estragon i mięta, do wołowiny - kolendra i rozmaryn, do gęsiny - majeranek. Do pasztetu zawsze dodajemy czosnek, zmielone ziele angielskie, tartą gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Oraz kieliszek nalewki śliwkowej, brandy lub porto. 

Polecamy również: Jak przyprawić pasztet na święta?

Pasztet pieczemy w keksówkach. Metalowe wykładamy pergaminem. Żaroodporne i gliniane smarujemy tłuszczem, wykładamy słoniną lub boczkiem. Bezproblemowe są formy silikonowe.

Pasztet studzimy w foremce. I gotowe!

Oto TOP 10 najlepszych przepisów na pasztet 

Ocena: 3,5