Pyszny pasztet tradycyjny: przepis

Pyszny pasztet tradycyjny: przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Pasztet tradycyjny wcale nie jest rudny do przygotowania

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Tradycyjny pasztet z różnych mięs jest ulubioną przystawką przed świątecznym obiadem. Z marynowanymi grzybkami, papryką, chrzanem lub sałatką jarzynową. Tradycyjny pasztet z marynowanymi dodatkami to prawdziwa uczta w stylu vintage.

Składniki

  • 50 dag wieprzowiny
  • 50 dag wołowiny
  • 25 dag boczku
  • 40 dag wątroby wieprzowej
  • 4 duże cebule
  • 10 dag pieczarek
  • 1 czerstwa bułka (kajzerka)
  • 4-5 jajek (w zależności od wielkości)
  • 5 dag smalcu
  • 2 listki laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, szczypta gałki muszkatołowej, sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  •  Mięsa, cebule, liście laurowe i ziele angielskie zalać 3 szklankami wrzątku, przykryć i wolno gotować, aż wszystko będzie miękkie.

  • Wątrobę pokroić na kawałki i dołożyć do gotujących się mięs 15 minut przed końcem gotowania. 

  • Miękkie mięso wyjąć z garnka i zostawić do wystudzenia.

  • Cebule wyrzucić, a do pozostałego sosu włożyć bułkę do namoczenia.

  • Pieczarki pokroić i przesmażyć na łyżeczce smalcu.

  • Wystudzone mięso, pieczarki i namoczoną bułkę zmielić dwukrotnie w maszynce lub zmiksować w malakserze.

  • Do zmielonej masy wbić jajka i ewent. trochę sosu z gotowania (jeśli masa jest zbyt sucha), dodać przyprawy do smaku i wszystko bardzo dokładnie wymieszać. 

  • Foremki porządnie wysmarowane smalcem napełnić masą do ¾ wysokości i piec w gorącym piekarniku (ok. 200stopni) aż pasztet z mięsa się zrumieni.

  • Letni (!)wyjąć delikatnie z foremek, wystudzić, owinąć w folię i włożyć do lodówki.