Pieczeń rzymska z indyka i cukinii: przepis na pyszny klops drobiowy

Pieczeń rzymska z indyka i cukinii: przepis na pyszny klops drobiowy

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszny  klops z mięsa indyczego i soczystej cukinii

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Pieczeń rzymska z indyka i cukinii to łatwy przepis na pyszny klops drobiowy. Wyborna pieczeń z mielonego mięsa drobiowego i cukinii smakuje na ciepło, jak i na zimno. Soczysty klops indyczy najlepiej podawać z sosem pomidorowym. 

Składniki

  • 1 kg cukinii, młodej i z cienką skórką, lub kabaczka

  • 500 g mięsa mielonego z indyka

  • 4 jajka

  • 1 cebula

  • 250 g bułki tartej

  • 100 ml oleju

  • 1 czubata łyżeczka tymianku

  • 1 czubata łyżeczka oregano

  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cukinię zetrzeć na tarce, posolić, przełożyć do durszlaka lub sitka i odstawić na 1 godzinę, aby odciekł nadmiar soku. Po godzinie cukinię odcisnąć.

  • Cebulę również zetrzeć na tarce lub drobno posiekać.

  • Oddzielić żółtka od białek, białka zachować. 

  • Do miski przełożyć odciśniętą cukinię, cebulę, mięso mielone, żółtka, olej oraz wszystkie pozostałe składniki i przyprawy. Wymieszać na jednorodną masę.

  • Białka ubić na sztywną pianę. Wmieszać do mięsnej masy. 

  • Masę z mięsa i cukinii przełożyć do długiej formy keksowej wyłożone papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać. 

  • Formę z pieczenią rzymską wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 60 minut z funkcją grzania góra-dół. 

  • Można podawać na ciepło lub zimno. 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,4