Pasztet cielęcy z sosem ravigote [WIDEO]

Pasztet cielęcy z sosem ravigote [WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Pasztet jest idealnym daniem na Wielkanoc 

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Polecamy przepis na pasztet cielęcy z francuskim kwaśnym sosem ravigote. Sprawdź, jak upiec smaczny pasztet ze zmielonej cielęciny i szynki oraz przyrządzić klasyczny sos ravigote. To połączenie jest wyjątkowo smakowite i wykwintne. Warto serwować je na specjalne okazje, by zachwycić gości. 

Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety z dziczyzny: Pasztet z dzika, Pasztet z królika z pistacjami oraz Pasztet z królika z sosem żurawinowym.

Składniki

  • 0,5 kg mielonej szynki

  • 100 g mielonej cielęciny

  • 2 jajka surowe

  • 2 jajka na twardo

  • 1 łyżka żurawiny

  • 3 korniszony

  • 1 cebula

  • Jogurt naturalny

  • 0,5 łyżeczki musztardy

  • 2 łyżeczki oleju parafinowego

  • Sól

  • Pieprz czarny

  • Świeże zioła

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pasztet: Jaja rozbić jak na omlet, wymieszać je ze zmieloną żurawiną, solą i pieprzem. Dodać mieloną szynkę i cielęcinę i wszystko razem dobrze wymieszać.

  • Formę na keks posmarować nasączonym kroplą oliwy ręcznikiem papierowym i posypać mąką. Nałożyć masę.

  • Piekarnik z termoobiegiem nagrzać do 160 st. C. Przygotowane mięso wstawić na 60-90 minut do piekarnika.

  • Pasztet podawać na zimno z sosem ravigote.

  • Sos ravigote: Jajo na twardo, 3 średnie korniszony, małą surową cebulę i bukiet ziół zmiksować, następnie przełożyć do miseczki. Do mieszanki dodać dwa jogurty niezawierające tłuszczu, połowę łyżeczki musztardy i szczyptę soli. Następnie dodać 2 łyżeczki oleju parafinowego, posolić i dodać pieprzu. Sos podgrzać, zanurzając miseczkę w innym naczyniu wypełnionym wrząca wodą. 

Ocena: 5