Pasztet baba owijana boczkiem: wielkanocny przepis na pasztet w kształcie babki [WIDEO]

Pasztet baba owijana boczkiem: wielkanocny przepis na pasztet w kształcie babki [WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Niebanalny wygląd pasztetu wzbudzi zachwyt rodziny zgromadzonej przy świątecznym stole, a jego smak zaskarbi sobie ich uwielbienie. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Pasztet baba owijana boczkiem to niebanalny pomysł na wielkanocny pasztet w kształcie babki. Zaskakujący kształt skrywa delikatny pasztet drobiowy z jajeczną niespodzianką. Pyszny pasztet domowy zachwyci rodzinę smakiem i wyglądem. 

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Suszone grzyby zalewamy wodą i zostawiamy na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.

  • Mięsa (bez wątróbek), jarzyny, namoczone i pokrojone grzyby, liść laurowy i ziele angielskie gotujemy w małej ilości wody, na małym ogniu. Delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy, aż woda wyparuje – pilnujemy, by się nie przypaliło. Mięso jest gotowe gdy odchodzi od kości. Odstawiamy całość do wystygnięcia.

  • Pokrojoną w plastry cebulę szklimy (nie rumienimy) na oleju. Następnie dodajemy pokrojoną w kawałki wątróbkę. Razem smażymy przez kilka minut.

  • Ostudzone mięso, obrane z kości, z warzywami, wątróbką i cebulą przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę do mięsa. Do zmielonej masy wbijamy 2 jajka, dodajemy śmietanę i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy, powoli wlewając winiak. W razie potrzeby doprawiamy i dodajemy odrobinę wywaru z gotowania mięs.

  • Gotową masę na pasztet drobiowy przekładamy do formy na babę, wyłożonej plasterkami boczku. Po napełnieniu formy do połowy, układamy jajka ugotowane na twardo, a następnie wypełniamy formę mięsem. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez ok. 45 do 60 minut.

  • Upieczony pasztet studzimy w foremkach.

Ocena: 5