Kolorowy pasztet z warzywami

2021-03-29
Kolorowy pasztet z warzywami
Autor: Shutterstock
średni
90 min
4

Tradycyjny pasztet warto urozmaicić dodatkiem warzyw – będzie nie tylko bardziej efektowny, ale i zdrowszy. Oto przepis na pasztet z warzywami. Znakomicie będzie smakował podczas wielkanocnego śniadania.

Nasz pasztet z warzywami to wersja luksusowa tego świątecznego specjału. Łączymy w nim cztery rodzaje mięs: wieprzowinę (np. łopatkę lub karkówkę), surowy boczek, drobiową wątróbkę (z indyka lub kurczęcia) oraz – koniecznie – cielęcinę, która nada pasztetowi charakterystyczny, delikatny smak.

Na przygotowanie pasztetu trzeba zarezerwować przynajmniej 2 i pół godziny (samo pieczenie trwa 40 minut). Za to w niedzielę wielkanocną będziemy mieli gotowy smakołyk na świąteczny stół.

SKŁADNIKI

  • ½ kg cielęciny
  • ½ kg wieprzowiny
  • 200 g surowego boczku
  • 150 g wątróbki
  • seler
  • 100 g mrożonej fasolki szparagowej
  • duża marchewka
  • duża i mała cebula 
  • kajzerka
  • 5 jajek
  • po 4 ziarnka ziela angielskiego i pieprzu
  • liść laurowy
  • olej
  • sól, pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • tłuszcz i bułka tarta do formy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cielęcinę i wieprzowinę umyć, osuszyć, pokroić w dużą kostkę równej wielkości. Olej rozgrzać na patelni, włożyć pokrojone mięso, przesmażyć.
  • Seler obrać, opłukać, pokroić na kawałki. Mięso przełożyć do garnka, dodać boczek, obraną dużą cebulę, pokrojony seler, dodać ziele angielskie i pieprz oraz liść laurowy, podlać wodą (woda nie powinna przykrywać mięsa), posolić. Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 1 godziny. Dodać umytą wątróbkę i dusić jeszcze 1/2 godziny.
  • Mięso i warzywa odcedzić, w wywarze namoczyć kajzerkę. Cebulę wyjąć, mięso i seler zemleć dwukrotnie w maszynce. Kajzerkę odcisnąć i też zemleć.
  • Żółtka oddzielić od białek. Masę mięsną wymieszać z kajzerką i żółtkami, przyprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
  • Marchewkę oczyścić, pokroić na grube plasterki. Małą cebulę obrać, posiekać. Olej rozgrzać na patelni, przesmażyć marchewkę i fasolkę szparagową. Dodać posiekaną cebulę i zeszklić.
  • Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Przesmażone warzywa dodać do masy mięsnej, wymieszać. Następnie dodać pianę, delikatnie połączyć.
  • Formę posmarować tłuszczem i posypać tartą bułką, włożyć masę (powinna sięgać ¾ wysokości). Piec 40 minut w temperaturze 180 st. C.