Kolorowy pasztet z warzywami

Kolorowy pasztet z warzywami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Tradycyjny pasztet warto urozmaicić dodatkiem warzyw – będzie nie tylko bardziej efektowny, ale i zdrowszy. Oto przepis na pasztet z warzywami. Znakomicie będzie smakował podczas wielkanocnego śniadania.

Nasz pasztet z warzywami to wersja luksusowa tego świątecznego specjału. Łączymy w nim cztery rodzaje mięs: wieprzowinę (np. łopatkę lub karkówkę), surowy boczek, drobiową wątróbkę (z indyka lub kurczęcia) oraz – koniecznie – cielęcinę, która nada pasztetowi charakterystyczny, delikatny smak.

Na przygotowanie pasztetu trzeba zarezerwować przynajmniej 2 i pół godziny (samo pieczenie trwa 40 minut). Za to w niedzielę wielkanocną będziemy mieli gotowy smakołyk na świąteczny stół.

Składniki

  • ½ kg cielęciny

  • ½ kg wieprzowiny

  • 200 g surowego boczku

  • 150 g wątróbki

  • seler

  • 100 g mrożonej fasolki szparagowej

  • duża marchewka

  • duża i mała cebula 

  • kajzerka

  • 5 jajek

  • po 4 ziarnka ziela angielskiego i pieprzu

  • liść laurowy

  • olej

  • sól, pieprz

  • szczypta gałki muszkatołowej

  • tłuszcz i bułka tarta do formy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cielęcinę i wieprzowinę umyć, osuszyć, pokroić w dużą kostkę równej wielkości. Olej rozgrzać na patelni, włożyć pokrojone mięso, przesmażyć.

  • Seler obrać, opłukać, pokroić na kawałki. Mięso przełożyć do garnka, dodać boczek, obraną dużą cebulę, pokrojony seler, dodać ziele angielskie i pieprz oraz liść laurowy, podlać wodą (woda nie powinna przykrywać mięsa), posolić. Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 1 godziny. Dodać umytą wątróbkę i dusić jeszcze 1/2 godziny.

  • Mięso i warzywa odcedzić, w wywarze namoczyć kajzerkę. Cebulę wyjąć, mięso i seler zemleć dwukrotnie w maszynce. Kajzerkę odcisnąć i też zemleć.

  • Żółtka oddzielić od białek. Masę mięsną wymieszać z kajzerką i żółtkami, przyprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.

  • Marchewkę oczyścić, pokroić na grube plasterki. Małą cebulę obrać, posiekać. Olej rozgrzać na patelni, przesmażyć marchewkę i fasolkę szparagową. Dodać posiekaną cebulę i zeszklić.

  • Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Przesmażone warzywa dodać do masy mięsnej, wymieszać. Następnie dodać pianę, delikatnie połączyć.

  • Formę posmarować tłuszczem i posypać tartą bułką, włożyć masę (powinna sięgać ¾ wysokości). Piec 40 minut w temperaturze 180 st. C.

Ocena: 5