Galantyna z kurczaka pieczona

2021-03-29
Galantyna z kurczaka pieczona
Autor: thinkstockphotos.com Pieczona galantyna z kurczak to pyszna wędlina domowa, która uświetni każde uroczyste przyjęcie. 
łatwy
45 min
4

Galantyna z kurczaka to wyszukane danie. Tradycyjnie mielone mięso z kurczaka zawija się w skórę. Proponujemy łatwiejszą wersję galantyny z kurczaka, galantynę pieczoną w formie wyłożonej plastrami boczku lub bekonu. Pieczona galantyna z kurczaka to lekki pasztet, rodzaj domowej wędliny, w której rozsmakuje się twoja rodzina i przyjaciele. 

SKŁADNIKI

  • 1 średni kurczak lub podwójna pierś i dwie nogi
  • 2-3 średnie marchewki wcześniej ugotowane
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz, majeranek
  • 150 g peklowanego boczku pokrojonego na cienkie plastry

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Skórę usuwamy. Mięso odkrawamy od kości. Skórę i kości nie wyrzucać, ale zamrozić z przeznaczeniem na rosół.
  • Mięso mielimy.
  • Zmielone mięso doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, majerankiem. Dokładnie wyrabiamy. Dodajemy posiekaną zieloną pietruszkę i pokrojoną w kostkę (dowolnej wielkości) ugotowaną marchewkę. Łączymy wszystko dokładnie, lecz delikatnie, żeby nie rozgnieść marchwi.
  • Tak przygotowanym farsz przekładamy do formy keksowej (ceramicznej, metalowej lub silikonowej) wyłożonej plastrami boczku. Wierzch również okrywamy boczkiem.
  • Formę z galantyną wstawiamy w większą brytfannę wypełnioną wodą. Poziom wody powinien sięgać do 2/3 wysokości formy z galantyną.
  • Galantynę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 180°C.
  • Po upieczeniu galantynę należy pozostawić w formie do całkowitego wystudzenia.
  • Ostudzoną galantynę przechowywać w lodówce, zawiniętą w folię spożywczą.