Galantyna z kurczaka pieczona

Galantyna z kurczaka pieczona

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Pieczona galantyna z kurczak to pyszna wędlina domowa, która uświetni każde uroczyste przyjęcie. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Galantyna z kurczaka to wyszukane danie. Tradycyjnie mielone mięso z kurczaka zawija się w skórę. Proponujemy łatwiejszą wersję galantyny z kurczaka, galantynę pieczoną w formie wyłożonej plastrami boczku lub bekonu. Pieczona galantyna z kurczaka to lekki pasztet, rodzaj domowej wędliny, w której rozsmakuje się twoja rodzina i przyjaciele. 

Składniki

  • 1 średni kurczak lub podwójna pierś i dwie nogi

  • 2-3 średnie marchewki wcześniej ugotowane

  • 1 pęczek natki pietruszki

  • sól, pieprz, majeranek

  • 150 g peklowanego boczku pokrojonego na cienkie plastry

Przygotowanie krok po kroku:

  • Skórę usuwamy. Mięso odkrawamy od kości. Skórę i kości nie wyrzucać, ale zamrozić z przeznaczeniem na rosół.

  • Mięso mielimy.

  • Zmielone mięso doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, majerankiem. Dokładnie wyrabiamy. Dodajemy posiekaną zieloną pietruszkę i pokrojoną w kostkę (dowolnej wielkości) ugotowaną marchewkę. Łączymy wszystko dokładnie, lecz delikatnie, żeby nie rozgnieść marchwi.

  • Tak przygotowanym farsz przekładamy do formy keksowej (ceramicznej, metalowej lub silikonowej) wyłożonej plastrami boczku. Wierzch również okrywamy boczkiem.

  • Formę z galantyną wstawiamy w większą brytfannę wypełnioną wodą. Poziom wody powinien sięgać do 2/3 wysokości formy z galantyną.

  • Galantynę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 180°C.

  • Po upieczeniu galantynę należy pozostawić w formie do całkowitego wystudzenia.

  • Ostudzoną galantynę przechowywać w lodówce, zawiniętą w folię spożywczą.

Ocena: 0