Ekspresowy pasztet z wątróbki: przepis Szymona Czerwińskiego [Czerwiński w 7 minut]

Ekspresowy pasztet z wątróbki: przepis Szymona Czerwińskiego [Czerwiński w 7 minut]

Autor Zdjęcia: mat. pras. Szymon Czerwiński

Ekspresowy pasztet z wątróbki idealny na śniadanie lub podwieczorek

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ekspresowy pasztet z wątróbki jest najlepszym dodatkiem do świeżego pieczywa. Takie pożywne smarowidło można przygotować dosłownie w kilka minut. Przepis Szymona Czerwińskiego krok po kroku poprowadzi was ku sukcesowi. 

Zobacz: Czerwiński w 7 minut, Tele5, Poniedziałek – Piątek 17:00, w każdy wtorek premiera nowego przepisu

 

Składniki

  • 400g wątróbki drobiowej 

  • 300g masła 

  • 4 szalotki 

  • 2 ząbki czosnku 

  • 50ml brandy 

  • świeża bazylia 

  • szczypiorek 

  • sól, pieprz 

  • oregano, lubczyk 

  • tymianek 

  • świeża bagietka

Przygotowanie krok po kroku:

  • Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy z masłem. W międzyczasie poszatkuj szalotkę i czosnek. Następnie na patelnię dodaj szalotkę, a po chwili również czosnek. Przesmaż całość, aż cebula będzie brązowa. Pilnuj, aby nie spalić czosnku.

  • Na drugiej patelni rozgrzej odrobinę oliwy i z grilluj na niej grzanki. 

  • Cebulę oraz czosnek przełóż do miski (razem z tłuszczem) i zacznij smażyć wątróbkę. Przypraw ją pieprzem oraz świeżymi ziołami. Gdy będzie już dokładnie usmażona dodaj do niej wcześniej przygotowaną cebulę z czosnkiem oraz brandy. Podpal alkohol aby cały wyparował, a smak i aromat pozostał w daniu.

  • Przełóż produkty do blendera, dodaj sól i 150 g masła. Całość zblenduj na gładką i jednolitą masę. 

  • Wypełnij słoiki lub miseczki przygotowanym pasztetem. Jeżeli planujesz dłużej go przechowywać. Na wierzch wylej warstwę masła klarowanego. Wstaw do lodówki na minimum godzinę. 

  • Grzanki posmaruj gotowym pasztetem. Całość posyp świeżym szczypiorem. 

FB: https://www.facebook.com/CzerwinskiSzymon/
INSTA: szymon_czerwinski/
www.szymonczerwinski.com
YT: Szymon Czerwiński

Ocena: 5