Efektowny pasztet z pieczarek i migdałów - oryginalny przepis na pasztet bez mięsa

2021-03-29
Efektowny pasztet z pieczarek i migdałów - oryginalny  przepis na pasztet bez mięsa
Autor: Shutterstock Pasztet z pieczarek i migdałów można udekorować płatkami migdałów lub całymi  pieczarkami.
łatwy
30 min
4

Pasztet z pieczarek i migdałów to niezwykle efektowny i oryginalny pomysł na wykorzystanie swojskich  i niedrogich pieczarek oraz smakowitych migdałów. Idealna przekąska na przyjęcie - zachwyt biesiadników gwarantowany!

Przepis opracowały i  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 40 dag  pieczarek
  • 10 dag małych pieczarek
  • łyżka soku z cytryny
  • 1 duża cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • szklanka drobno posiekanych migdałów (można kupić gotowe w supermarkecie)
  • pół łyżeczki tymianku
  • łyzka gęstej  śmietany
  • 2 jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki masła
  • łyżka tartej  bułki
  • łyżka płatków migdałowych
  • pieprz cayenne

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Małe kapelusiki pieczarek po umyciu osuszyć i pokropić cytryną, by nie ściemniały. Posypać pieprzem cayenne i  odstawić na2-3 godziny.
  • Pozostałe pieczarki pokroić wraz z trzonkami. Drobno pokroić cebulę i czosnek.
  • Cebulę z czosnkiem przesmażyć na 2 łyżkach  masła dodać pieczarki  i  chwilę smażyć na mocnym ogniu, potem zmniejszyć płomień i  smażyć do odparowania. Po ostudzeniu przepuścić przez maszynkę.
  • Zmiksować z migdałami, jajkami, śmietaną, tymiankiem, sola i pieprzem na gładka masę.
  • Formę wysmarować masłem, wysypać bułka tartą. Włożyć do niej połowę masy, ułożyć na niej  wcześniej  doprawione kapelusiki pieczarek, przykryć pozostałą masą. Wierzch  posypać płatkami migdałów. Na blachę w piekarniku wlać wodę.
  • Piec w piekarniku  nagrzanym do 170ªC przez 40 minut, pod przykryciem z folii. Na ostatnie 7-10 minut pieczenia odkryć folię.