Śledź po kijowsku: oszczędna przystawka z solonego śledzia dla zaradnych

2021-03-29
Śledź po kijowsku: oszczędna przystawka z solonego śledzia dla zaradnych
Autor: Shutterstock W ten sposób można magicznie rozmnożyć śledzia
łatwy
30 min
4

Śledź po kijowsku to oszczędny sposób na pysznego śledzia. Tak przygotowaną pastę śledziową można podać z grzankami z żytniego chleba, posmarować nią kanapeczki lub podać na biurowej imprezie. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 500 g filetów śledziowych a la matias
  • 200 ml mleka
  • 150 g sera ementalera, startego
  • 3 kromki chleba tostowego
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego
  • 200 g masła, miękkiego, w temperaturze pokojowej
  • 2-4 gałązki kopru do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Chleb tostowy namoczyć w mleku.
  • Filety śledziowe i namoczony chleb przepuścić przez maszynkę do mięsa.
  • Masło utrzeć łyżką, dodać śledziową masę, musztardę, pieprz i starty ser.
  • Ułożyć na półmisku w kształcie ryby lub nadając taki kształt kopczykowi. Udekorować świeżym koprem.
  • Podawać z grzankami z pszennego lub żytniego chleba lub tostami pumpernikla.