Pesto z jarmużu z cytryną: aromatyczne i odświeżające [przepis]

Pesto z jarmużu z cytryną: aromatyczne i odświeżające [przepis]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Jarmuż to warzywo idealne na pasty i koktajle

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Włoskie pesto podbiło świat - i to na tyle, że powstają jego lokalne odmiany. Warto od czasu do czasu zastąpić bazylię czymś innym, np. jarmużem. Podajemy przepis na pesto z jarmużu ze skórką cytrynową: lekkie, aromatyczne i odświeżające.

Składniki

  • 2 szklanki jarmużu

  • 3 ząbki czosnku

  • garść prażonych orzechów nerkowca

  • pół szklanki oliwy

  • skórka otarta z cytryny

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jarmuż umyć i posiekać. Orzechy i czosnek uprażyć na patelni.

  • Cytrynę sparzyć i zetrzeć z niej skórkę. Wszystkie składniki połączyć i zblendować.

Ocena: 0