Pesto z jarmużu z cytryną: aromatyczne i odświeżające [przepis]

Pesto z jarmużu z cytryną: aromatyczne i odświeżające [przepis]
Autor: thinkstockphotos.com Jarmuż to warzywo idealne na pasty i koktajle
łatwy
10 min
4

Włoskie pesto podbiło świat - i to na tyle, że powstają jego lokalne odmiany. Warto od czasu do czasu zastąpić bazylię czymś innym, np. jarmużem. Podajemy przepis na pesto z jarmużu ze skórką cytrynową: lekkie, aromatyczne i odświeżające.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki jarmużu
  • 3 ząbki czosnku
  • garść prażonych orzechów nerkowca
  • pół szklanki oliwy
  • skórka otarta z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jarmuż umyć i posiekać. Orzechy i czosnek uprażyć na patelni.
  • Cytrynę sparzyć i zetrzeć z niej skórkę. Wszystkie składniki połączyć i zblendować.
Agnieszka Grotek

Dziennikarka z kilkunastoletnim stażem zawodowym w największych dziennikach w Polsce. Od lat zajmuję się tematyką gospodarczą i społeczną. Jestem autorką poradników dla przedsiębiorców i startupowców. Prowadzę debaty ekonomiczne i organizuję kongresy gospodarcze. …

więcej